Loading...

Demons & Wizards - III

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-03-2020

Tracklist

01. Diabolic
02. Invincible
03. Wolves In Winter
04. Final Warning
05. Timeless Spirit
06. Dark Side Of Her Majesty
07. Midas Disease
08. New Dawn
09. Universal Truth
10. Split
11. Children Of Cain

Demons & Wizards is ooit begonnen als side-project van Jon Schaffer van Iced Earth en Hansi Kürsch van Blind Guardian. Het idee voor de band ontstond in het voorjaar van 1997 toen Kürsch en Schaffer samen muziek wilden maken, nadat ze vrienden zijn geworden sinds Blind Guardian en Iced Earth in de vroege jaren '90 gezamenlijk door Europa trokken. De bandnaam komt van het Uriah Heep-album uit 1972 met dezelfde naam.

In 1999 kwam het duo met een zelfgetiteld debuutalbum, in 2005 gevolgd door Touched by the Crimson King. Daarna werd Demons & Wizards in de koelkast geplaatst, omdat beide heren genoeg aan hun hoofd hadden met hun eigenlijke bands - en andere zaken. Totdat het tweetal besloot om het project het vervolg te geven dat het verdient. De krachten werden opnieuw gebundeld, alsmede met die van diverse collega's, waar zeker enkele interessante namen bij zitten (Jim Morris, Jake Dreyer, Joost van den Broek, en nog veel meer) om van III een succes te maken.

De muziek die je van Demons & Wizards kunt verwachten klinkt vertrouwd, maar toch ook zeer gevarieerd. Wanneer III van start gaat met Diabolic is het meteen duidelijk dat je hier te maken met Epische metal met inderdaad een hoofdletter E. De wisselwerking tussen krachtige, epische metal (soms ook een beetje bombastisch) en melodieuze, ingetogen stukken wordt hier optimaal uitgebuit; de kracht van het duo Schaffer en Kürsch. Het nummer duurt dan ook acht minuten, en dat is geen seconde te lang; de band overtuigt hier letterlijk van begin tot eind.

Invincible vind ik daarna een heerlijk melancholische track, ergens tussen rock en metal in, niet eens heavy, maar juist heel indringend qua sfeer, met bijpassende emotievolle zang. Wanneer vervolgens ook Wolves In Winter en Final Warning overtuigen als compacte, boeiende, krachtige tracks krijg ik heel voorzichtig het vermoeden dat hier louter hoogtepuntjes aaneen geregen worden. Al zal dat gaandeweg het album wel gelogenstraft worden. Na het magnifieke Timeless Spirit heb ik wat moeite met de relatieve eenvoud van Dark Side Of Her Majesty, en ook de AC/DC-ode Midas Disease vind ik zeker niet een van de sterkere nummers hier. Met het drietal New Dawn, Universal Truth en vooral het magnifieke en opzwepende Split (heerlijk nummer!) revancheert de band zich weer helemaal.

Toch zijn het de langste tracks Timeless Spirit en afsluiter Children Of Cain (respectievelijk negen en tien minuten) waarin Demons & Wizards daadwerkelijk laat horen waar het toe in staat is. Ik vind vooral het atmosferische gitaarwerk in de ingetogen stukken enorm fraai; zeker in combinatie met de diversiteit van de vocale inzet levert dat hele mooie sfeervolle plaatjes op. Ik moet uitkijken dat ik niet te vroeg in het jaar al met een term als jaarlijst ga smijten, maar III solliciteert nadrukkelijk naar een positie daarop. Simpelweg alles klopt aan deze plaat: atmosfeer, productie, muzikaal en compositorisch vakmanschap. Dit is wat rock en metal in mijn beleving zo gaaf maakt!

Jon Schaffer - Guitars, Bass, Mandolin, Keyboards, Vocals

Hansi Kürsch - Vocals

Brent Smedley - Drums

Ruben Drake - Bass