Loading...

Detest - We Will Get What We Deserve

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-04-2022

Tracklist

01. This Is The End
02. The Process Of Doom Is On
03. Red Is All I See
04. We Will Get What We Deserve
05. Something You Disgrace
06. Start All Over
07. Fear Attracts The Fearless
08. The Solution
09. Vengeance Is Mine
10. You Wish
11. I Always Knew

Detest is de belichaming van hoe rock'n'roll-muziek je kan redden, maar het rock'n'roll-leven meer kwaad dan goed kan doen. Begin jaren '90 dook de band op in de Scandinavische undergroundscene als Deens death metal-hoop in bange dagen, met lovende kritieken, fel gespeelde concerten en een urgentie in hun muzikale aanpak die, samen met een sciencefiction-lyrisch concept, hun naam met regelmaat in de pers terug zag.

Helaas was het te veel, te vroeg voor de Deense jongelingen. De band stortte in door problemen met drugs en alcohol - de profetische gevolgen van rock'n'roll - en ging na zes jaar al weer uit elkaar - na een paar demo's en debuutalbum Dorval (1994) te hebben uitgebracht. Hun terugkeer zou bijna twintig jaar op zich laten wachten, en bracht oudere en wijzere muzikanten met een duidelijker levensvisie. EP A Moment Of Love (2019) was daarvan een eerste bewijs.

Na inmiddels alle slechte gewoonten te hebben afgezworen werd stevig doorgepakt, en zo verscheen eind 2021 de tweede langspeler in de langjarige loopbaan van Detest: We Will Get What We Deserve. Een brute en eerlijke death metal verzameling liedjes, waar de vonk van weleer nog overspringt, maar geschreven en uitgevoerd door volwassen extreme muziekveteranen, reflecterend op de huidige staat van de band, en de wereld. Op beiden betrekking hebbend weerspiegelt zich de vraag: zou je het helemaal opnieuw doen, met de kennis van vandaag? Ben jij dezelfde persoon die je was als tiener? Draag je je heftige ervaringen als medailles of als littekens? Want uiteindelijk krijg je wat je verdient.

Een intro met de titel This Is The End zet dan ook direct de sombere toon, waarop The Process Of Doom Is On een logisch vervolg is. Lekkere rauwe old school death, met beukende riffs en agressieve vocalen, zo hoor ik dat graag! Er gebeurt best veel in dit nummer, dat is zeer positief. Een sterke break, een verrassende gitaarsolo, maar ook subtiele melodieuze lijntjes, ik vind dit echt een van de sterkere tracks van het album. Samen met bijvoorbeeld het stampende titelnummer, het opzwepend groovende Something You Disgrace en Fear Attracts The Fearless.

De meeste nummers zitten echt goed in elkaar, waarbij niet alleen de enorme energie, maar ook de technische vaardigheden opvallen om deze muziek zo goed te laten klinken. Er zit meer dan voldoende variatie in, met dank aan slimme breaks en subtiele tempowisselingen. Verder valt You Wish me op vanwege de nog dreigender ondertoon vergeleken met de voorgaande tracks. Deze is echt verrukkelijk duister! Daarna gaat het met afsluiter I Always Knew helemaal los, het album eindige met een knaller, waardoor Detest je achter laat met een bevredigend gevoel.

Ik ben heel eerlijk: ik kende Detest tot voor kort nog niet, maar ik beschouw We Will Get What We Deserve als een heerlijke death metal-verrassing. Een 'onbekende' band die met zo'n volwassen album voor de dag komt: petje af!

Simon Springborg - Vocals, Bass

John Petersen - Guitars

Danni Jelsgaard - Drums