Loading...

Diablo Blvd - Follow The Deadlights

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-06-2014

Tracklist

01. Beyond The Veil
02. Get Up 9
03. Follow The Deadlights
04. Son Of Cain
05. We Are Legion
06. Fear Is For The Enemy
07. Peace won by War
08. End of Time
09. Rise Like Lions
10. Inhuman

Alex Agnew is de eerste (en enige?) Belg die ooit het Leids Cabaretfestival wist te winnen. Die loopbaan staat nu even in de koelkast, want deze man is daarnaast ook frontman van de Belgische rijzende rock/metalster Diablo Boulevard (of is het nou Diablo Blvd?). Na twee albums in 2009 en 2011 en de nodige aansprekende optredens in het thuisland wil de band de horizon gaan verbreden. Met hernieuwde energie, en niet te vergeten het nieuwe album Follow The Deadlights, moeten ook minimaal de buurlanden Nederland en Duitsland veroverd gaan worden.

Voor de opnames ging de band naar de ICP Studio’s in Brussel en producer Ace Zec’s eigen Oceanside Studio’s in Oostende. Voor de mix en mastering maakte de band ditmaal gebruik van het Amerikaanse duo Jay Ruston (mix) en Paul Logus (mastering), die eerder al verantwoordelijk waren voor het geluid van acts als Anthrax, Stone Sour, Meatloaf en Steel Panther. Al deze randvoorwaarden leidden tot de volgende doelstelling: Met een nieuw label achter zich (Sony) en een fulltime commitment van alle leden is de tijd meer dan rijp om met deze plaat hun koppositie in de vaderlandse Rock & Metal scene te bevestigen en de band verder te brengen dan ooit tevoren.

Ik denk dat je de muziek van Diablo Blvd (overigens vernoemd naar een nummer van de band Corrosion Of Conformity) het best kunt vergelijken met een stormram, of, om met De Dijk te spreken: binnen zonder kloppen. Er wordt geen tijd of energie verspild met intro'tjes of andere tierlantijnen. De band verstaat de kunst om compacte, pakkende nummers te schrijven die je meteen beetpakken, die meteen binnenkomen zeg maar. Ergens op het snijvlak van rock en metal, met een fikse dosis groove, nooit te hard of te heavy, en altijd doordacht. Met wisselende tempo's en sferen voor elk wat wils; en als muzikale basis altijd die snoeiharde drumpartijen, waar deze plaat wel omheen lijkt gebouwd. Geen straf!

De vroegere vergelijkingen met de groove-koningen van Danzig kunnen wat mij betreft de kast in, want Diablo Blvd concentreert zich meer dan ooit op catchy melodieën. Natuurlijk horen we ook nog wel nummers met de spreekwoordelijke ballen (opener Beyond The Veil, Peace Won By War), maar vooral ook goed doordachte liedjes die een gevoelige snaar weten te raken of gewoon een fijne sfeer neerzetten. Titelnummer Follow The Deadlights is daar een goed voorbeeld van, maar ook We Are Legion en afsluiter Inhuman. Agnew doorstaat feilloos alle wisselende muzikale ondergronden die hij met zijn warme, krachtige stem mag effenen.

Het gaat me te ver om hier te spreken van een meesterwerk, maar Diablo Blvd weet de juiste snaar zeker te raken. Je moet wel erg ongevoelig zijn wil er niet een (of meerdere) nummer(s) tot je verbeelding spreken. België heeft er weer een prima exportproduct bij, en Diablo Blvd mag zich de komende maanden doen gelden op de internationale podia, want dat moet met Follow The Deadlights toch wel te realiseren zijn. Tot slot nog een persoonlijk luistertipje: het ultra-groovende Fear Is For The Enemy! Catch me if you can!!!

Dave Hubrechts - Guitars

Andries Beckers - Guitars

Alex Agnew - Vocals

Tim Bekaert - Bass

Kris Martens - Drums