Loading...

Dictated - Phobos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-12-2019

Tracklist

01. Hypso
02. Thalasso
03. Lysso
04. Taphe
05. Chira
06. Apeiro
07. Eisotpro
08. Glosso
09. Trypo
10. Athaza Gora
11. Atychi

Dictated is afkomstig uit de rijke metalscene van Kampen en omgeving, en draait al zo'n twaalf jaar mee. Hoewel de band hier op de site regelmatig voorbij komt met nieuwtjes en optredens, is een album - mede tot mijn eigen verbazing - nog nooit besproken. Dat moet dan maar worden rechtgezet met hun derde album Phobos, dat zo'n twee maanden geleden verscheen.

De basis van Dictated wordt al vanaf het begin gevormd door gitaartandem en componisten-duo Schuringa/Otten. Door de jaren heen hebben de beide dames zich per album (en navolgende optredens) verzekerd van adequate hulptroepen. Zo werd op het voorgaande album The Deceived (2014) de ritmesectie nog verzorgd door die van God Dethroned, terwijl op dit moment de honneurs worden waar genomen door drummer Frank Schilperoort (The Monolith Deathcult, Devious, Altar, en nog veel meer) en bassist Koen Verstralen (Erebus, Anxiety, Carach Angren). Yorick Keijzer is sinds 2013 brulboei van dienst.

Phobos is niet strikt een conceptalbum, maar bevat wel een overduidelijke overkoepelende thematiek. Alle elf tracks draaien om een specifieke angst, waarmee ook meteen de albumtitel verklaard is. De teksten zijn weliswaar niet duidelijk verstaanbaar, maar dat blijkt niet nodig om de onderliggende spanning van de thematiek toch goed naar voren te laten komen. Dat lukt dus ook behoorlijk goed met de muziek zelf; waarbij het vooral sample-tjes en gesproken stukjes (van Sonja) zijn die voor wat extra (onheilspellende) sfeer zorgen. Dat deze thematiek gedetailleerd is uitgewerkt mag bijvoorbeeld blijken uit het gegeven dat Glosso (angst voor spreken in het openbaar) een instrumentale track is; met overigens een hoofdrol voor het drumwerk.

Phobos is vooral een eigentijds, strak, hard en agressief (death) metalalbum geworden, daarnaast technisch zeer goed onderlegd. Ook de productie is lekker dik, waardoor alle verschillende elementen goed naar voren komen. Alleen dat zorgt er al voor dat het album prima weg luistert, terwijl op gepaste momenten headbangen gewoon verplicht is (op bij vlagen groovende tracks als Thalasso, Lysso en Trypo). Eigenlijk is de beukende, soms zelfs machinaal uitgevoerde metal best rechttoe rechtaan uitgevoerd, en worden wat liflafjes misschien gemist. Zo is bijvoorbeeld, ondanks de aanwezigheid van twee ervaren en onderlegde gitaristen, van hun hand geen enkele solo te horen. Slechts het intrigerende Athaza Gora laat een prominente gitaarsolo horen, en die is dan ingespeeld door Aborted's Mendel bij de Leij.

Omdat er in de weliswaar compacte, helder opgebouwde, maar toch inhoudelijk drukke tracks van alles gebeurt zijn meerdere luisterbeurten nodig om het album goed te doorgronden. Niet dat het echt ingewikkeld wordt, want zoals gezegd luistert het lekker weg en krijgt het album vanaf het begin direct grip op je, maar om het geheel te waarderen kost het wel wat inspanning. Uiteraard wint de aanhouder, want Phobos is en blijft een goed gestructureerd en sterk, modern metalalbum. Je zou toch denken dat Phobos Dictated wel moet doen opstuwen naar een groter publiek, de kwaliteiten daarvoor zijn hoe dan ook onmiskenbaar aanwezig.

Yorick Keijzer - Zang

Sonja Schuringa - Gitaar

Jessica Otten - Gitaar

Koen Verstralen - Bas

Frank Schilperoort - Drums