Loading...

Dimaeon / Insidiae / Mind:Soul / Insolitvs - Breaking The Layers 2012 live 2DVD

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-03-2013

Tracklist

DVD 1:
Insolitvs:
1. Yellow 5
2. Red 6
3. Blue 5.30
4. Green 4
5. Grey 4.15
6. Black 2
7. Indigo 3
8. Purple 1
9. White 5.15
Mind:Soul:
1. Breakpoint Hour
2. Caught (In The Pressure Cooker)
3. Selling Lies
4. Novae
5. For You (small version)
6. Forever
7. Patterns
8. Circus Of Fear
DVD 2:
Insidiae:
1. Mercenary
2. Through the Eyes of the Blind
3. I Won’t Be Buried With You
4. Folie á Plusieurs
5. All For None
6. Where Demons Dare
7. Major Arcana
Dimaeon:
1. Blood Of Millions
2. Terra
3. Regolith
4. The Black Century
5. Subterraneous
6. Aeon
7. Cascade
8. Black Dawn

Layered Reality Productions is een muziekcollectief, ontstaan op initiatief van multitalent Tom de Wit. Het is gericht op het promoten van alternatieve, progressieve en symfonische metal. Op 7 april 2012 werd een evenement georganiseerd in De IJsbreker te Leusden onder de noemer Breaking The Layers, waar een viertal Layered Reality bands optraden met elk een volledige set. Kroatië brengt ons Insolitvs, Mind:Soul is een (van de) band(s) van Tom de Wit zelf, en vanuit Friesland komen Insidiae en Dimaeon. Deze avond is gefilmd met als doel een live registratie uit te gaan brengen op DVD. Het is een dubbel DVD geworden, uitgekomen op 29 oktober 2012 na het nodige bloed, zweet en tranen van de initiatiefnemer, met op elk schijfje twee optredende bands, inclusief introductie van de bandleden en een interview met elke band.

Insolitvs trapt de avond af met instrumentale, progressieve death metal. In een ruim half uur kunnen de Kroaten hun vaardigheden tentoonspreiden tijdens hun debuut in Nederland. Onnavolgbare drumritmes en vreemde gitaarloopjes typeren de muziek, waar over het algemeen behoorlijk de vaart in zit. Natuurlijk is er ook tijd voor rustpuntjes, zoals bijvoorbeeld Green 4, waar fraaie melodieuze gitaarstukjes en freaky basloopjes met elkaar de strijd aangaan. De nummers lijken af en toe wel een beetje a la jazz / fusion in elkaar te zitten. Hoe avontuurlijk de muziek ook klinkt, zo weinig pretentieus zijn de titels van de nummers, die een combinatie van een kleur en getallen meekrijgen.

De tweede band van DVD 1 is Mind:Soul, alwaar Tom de Wit zelf de microfoon ter hand neemt. Sleutelwoorden in de muziek van deze band zijn energieke, sferische en symfonische metal, maar ook kruisbestuivingen met ska en zwaardere metalen zijn aan de orde. Ook een woord als chaos valt nog wel eens, zowel door de band zelf, als ook door WingsOfDeath collega Linda die dat woord gebruikte in haar review van EP Patterns. De technische metal zit hoe dan ook goed in elkaar, de nummers die niet van de EP afkomstig zijn geven een fraai vooruitzicht voor het debuutalbum dat later in 2013 moet gaan verschijnen. Dat Mind:Soul zich nog altijd vergrijpt aan het kleffe liefdesliedje For You zij ze vergeven. Afsluiter Circus Of Fear geeft een goede samenvatting van het kunnen van de band, waarin meerdere stijlen samenkomen en fraai vervlochten worden tot een soepel geheel.

Op de tweede DVD vinden we dus twee Friese bands, met de nodige overeenkomsten en onderlinge verbanden. Over beide bands valt elders op de site meer te lezen via de reviews van hun respectievelijke releases. Verschillen zijn er uiteraard ook, beide bands hebben een eigen kijk op het verschijnsel heavy metal. Insidiae is een nog relatief nieuwe band, en speelt moderne metal met een licht progressieve inslag. Synthesizers, wat aparte ritmes en de vele tempowisselingen verklappen de progressieve inborst; de constant hakkende riffs en de vocalen die behendig switchen van grunt naar clean laten horen dat Insidiae met twee benen in de tegenwoordige tijd staat. Ach, de rest is geschiedenis zullen we maar zeggen, de band heeft inmiddels besloten er al weer mee op te houden.

Ten slotte mag Dimaeon de de avond en daarmee deze DVD afsluiten. Dimaeon heeft zich nooit willen beperken door kaders van (sub)genres, de muziek van deze band bestaat primair vanuit emoties. Toch durf ik wel te stellen dat voornamelijk langzame doom / death metal de basis is. Daarnaast mag duidelijk zijn dat Dimaeon het experiment niet uit de weg gaat. De veelal lange, epische nummers bevatten behoorlijk wat variatie: van trage, slepende stukken tot behoorlijk brute passages; altijd heavy en altijd met sfeer en spanning.

De do it yourself houding die Layered Reality Productions uitstraalt wordt sterk uitgedragen op deze release, ik vind het dan ook een sterk initiatief. De optredende bands hebben zelf ook erg veel tijd, energie en moeite in dit project gestopt, waarvoor alle hulde. Kwalitatief zal er altijd wel wat te verbeteren zijn, maar daar gaat het hier niet om. Het enthousiasme van de betrokkenen staat voorop, alleen al daarom is deze DVD een aanrader!