Loading...

Dirkschneider - Live - Back To The Roots

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-10-2016

Tracklist

CD 1:
01. Intro
02. Starlight
03. Living For Tonite
04. Flash Rockin Man
05. London Leatherboys
06. Midnight Mover
07. Breaker
08. Head Over Heels
09. Neon Nights
10. Princess Of The Dawn
11. Winterdreams
12. Restless And Wild
13. Son Of A Bitch
CD 2:
14. Up To The Limit
15. Wrong Is Right
16. Midnight Highway
17. Screaming For A Love Bite
18. Monsterman
19. TV War
20. Losers And Winners
21. Metal Heart
22. I'm A Rebel
23. Fast As A Shark
24. Balls To The Wall
25. Burning
26. Outro

Udo Dirkschneider kennen we natuurlijk allemaal als de voormalige zanger van Accept, de band die hij hielp groot te maken, en is te beschouwen als een van de absolute vaandeldragers van de klassieke heavy metal. De band ook die hij in 1987 voor het eerst, en in 1997 definitief de rug toekeerde. Vanaf 1987 kennen we dan ook de band U.D.O. waarmee de zanger sindsdien exact dezelfde soort muziek uitvoert, maar dan onder eigen naam.

Dit jaar heeft de kleine zanger met de schuurpapieren stem besloten een statement te maken ten aanzien van de muziek van zijn ex-band, en afscheid te nemen van zijn Accept-verleden. Er is een zogenaamde Back To The Roots tour gedaan, alwaar louter oude Accept-klassiekers te horen zijn geweest. Voor de allerlaatste keer, zo heeft de man bezworen. Er zijn uiteraard ook opnames gemaakt tijdens die tour, en 1 optreden daarvan is op dubbel-CD gezet. Het gaat om het optreden dat Udo gaf op 2 april in Kaminwerk in het Duitse Memmingen. Voor deze tour is ook de bandnaam U.D.O. voor even gewijzigd naar Dirkschneider; ik vermoed dat dat iets rechten-technisch is of zo?

24 Accept-klassiekers (samen met een intro en outro levert dat 26 tracks/titels op) worden maar liefst van stal gehaald, als dat geen voer voor de nostalgische liefhebber is. Dit is wel een ijzersterke doorsnede uit de rijke Accept-geschiedenis, ik kan me dan ook niet voorstellen dat er voor de fan ook maar iets ontbreekt, al zal daar altijd wel discussie over blijven. Daarnaast zijn de uitvoeringen integraal op de plaat/CD gezet, zo duurt Neon Nights ruim negen minuten, en kan iedereen even bijkomen. Ik wil maar zeggen: je mist dus eigenlijk niks van het optreden.

Een eventuele discussie zou er ook wel kunnen komen over de kwaliteit van het gebodene. De heren muzikanten (met saillant detail: de 22-jarige zoon Sven Dirkschneider op drums) zijn wat mij betreft prima op dreef, en het geluid is dik in orde, al zal daar ongetwijfeld achteraf wel een en ander aan zijn bijgewerkt. Daar hoor je me zeker niet over klagen. Ik vind eigenlijk juist de zang het minste aspect van de opnames. Nou was Udo goed beschouwd natuurlijk ook geen wereldzanger, al had zijn kenmerkende geluid natuurlijk wel iets heel eigens. Maar hier heb ik het idee dat hij tempo en niveau niet meer zo goed kan bijbenen. Nou is dat op zich niet zo vreemd, de goede man is inmiddels 64. En geholpen door de nodige backing vocals klinken de nummers nog altijd uiterst acceptabel.

Live - Back To The Roots is dan ook vooral een document met een grote nostalgische waarde. Wanneer ik deze nummers echter zelf wil horen, zet ik liever een originele CD (of beter nog: LP) als Breaker, Restless And Wild of Balls To The Wall op.

Udo Dirkschneider - Vocals

Fitty Wienhold - Bass

Andrey Smirnov - Guitars

Kasperi Heikkinen - Guitars

Sven Dirkschneider - Drums