Loading...

Distorted Reflection - Doom Rules Eternally

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-02-2024

Tracklist

01. Mr. Snake
02. Ring of Fire
03. Colours
04. Dark Mermaid
05. Twilight Zone
06. Cassandra
07. Victim of Fate
08. Ghosts of Mind
09. The Eternal Gate

Gitarist Kostas Salomidis volg ik al jaren met zijn band Sorrows Path, waarover ik ook al een en ander schreef. In 2022 besloot Kostas die band echter te verlaten (vanwege de gebruikelijke muzikale meningsverschillen) en zijn geluk te beproeven met een nieuwe band: Distorted Reflection. Daarvan is zojuist het debuutalbum verschenen: Doom Rules Eternally. Voor mij geen verrassende titel, Kostas gebruikt deze term al jaren als zijn (muzikale) credo.

Zo is dus ook de muzikale insteek geen verrassende: de gitarist is doom-adept in hart en nieren, en draagt dit dan ook vol liefde en passie uit. Enigszins opvallend vind ik daarbij in eerste instantie wel dat het album bestaat uit negen relatief korte tracks, waarmee Doom Rules Eternally met een speelduur van 36 minuten voor een klassiek doom-album aan de korte kant is.

Echter is het dat ruime half uur wel smullen geblazen voor de liefhebber van epische heavy en doom metal. Denk aan bands als (oude) Candlemass en Sorcerer, en dan vooral aan de pakkende melodieën op de basis van een logge ritmesectie. De bariton-zangstem van Kostas zelf is gemaakt voor deze muziek, des te opvallend vind ik dat hij bij Sorrows Path nooit gezongen heeft. Als ik hem hier zo hoor een gemiste kans. Soms wat onvast (Ghosts Of Mind), maar dat hoort bijna bij dit soort muziek. Het lichte, charmante accent geeft zelfs een Griekse toch mee aan de muziek, in mijn beleving.

Natuurlijk zijn de gitaarriffs en -leads hier om je vingers bij af te likken. Geholpen door subtiele lijntjes uit het toetsenbord (afsluiter The Eternal Gate) blijft het geheel behoorlijk melodieus, en daardoor uitstekend te volgen. En dat epische doom ook best wat tempo kan verdragen laat de band hier goed horen, en doet de afwisseling meer dan goed (Twilight Zone). De dreunende bas van Vangelis Yalamas geeft voldoende kracht aan de weliswaar eenvoudige, maar effectieve song-structuren (Victim Of Fate).

Het album overtuigt mij direct vanaf het begin. Bij de eerste drie tracks zit ik al helemaal in die heerlijke klassieke epische heavy metal / doom-sfeer. Het galopperende ritme en de licht-dissonante gitaarleads van Dark Mermaid maken het daarna helemaal af. En dan heb ik het nog niet eens over die gitaarsolo gehad! Sowieso steken die her en der de kop op, als slagroom op de heerlijk bombastische taart.

Ik vind het jammer dat Distorted Reflection in de begeleidende info heeft aangekondigd een low-profile studio-act te willen blijven, en dus ook niet op zal treden. Dat vind ik wel balen, want wat had ik dit materiaal graag live willen horen! De liefhebber moet het dus doen met deze plaat; al blijft het hopelijk niet bij deze ene.

Doom Rules Eternally!

Stelios Pavlou - Drums

Kostas Salomidis - Vocals, Guitar

Vangelis Yalamas - Bass, Synths, Vocals