Loading...

Dividing The Element - Pakaipa

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-05-2020

Tracklist

01. Kapaika

Gezien de globalisering en de steeds kleiner wordende (digitale) wereld is het niet verwonderlijk dat er steeds eer bands komen doorsijpelen uit regio's en landen waarvan je dat niet verwacht. Ik maak nu kennis met Dividing The Element, een Zimbabwaanse metalband uit de hoofdstad van de stad, Harare. Chris Van en Sherlic White richtten de band op in 2012. Na een paar line-up veranderingen door de jaren heen, vestigde de band zich op de huidige vier leden.

Er was ooit een bloeiende rockscene in Zimbabwe vóór 1980, maar na de onafhankelijkheid van Zimbabwe, veranderden de dingen. Rockmuziek stierf een langzame, stille dood in Zimbabwe en er was weinig hoop voor een moderne metal scene om op te bloeien, laat staan ​​te groeien. Chris was een fervent voorstander van heavy metal en schreef in die tijd al meer dan een decennium zijn eigen liedjes. Gevoed door passie, frustratie en vastberadenheid, begon Chris Dividing The Element te vormen met een initiatief om een ​​metal scene in het land op gang te brengen. Metal uit Zimbabwe, voor Zimbabwe was het idee. Om de nationale invloed te versterken, besloot Chris te zingen in Shona, de moedertaal van het land. Na verloop van tijd, doorzettingsvermogen en geduld, begon het vuurtje zich te verspreiden en begint zich iets als een metalscene te ontwikkelen in Zimbabwe.

Het titelloze debuutalbum van Dividing The Element werd uitgebracht op 5 mei 2018 terwijl het deelnam aan de Zimbabwaanse poot van een van de grootste underground metal-bewegingen die zal plaatsvinden - Metal United World Wide. Het album werd opgenomen in Harare in een garage omgebouwd tot een studio en werd geproduceerd door Chris Van, gemixt en gemasterd door Gary Stautmeister. Helemaal nieuw is de single Pakaipa, die vandaag verschijnt. Deze is mijn kennismaking met de band, maar ik heb naar aanleiding daarvan het debuutalbum ook eens opgezocht.

Niet alleen het zingen in de eigen taal, maar ook de muziek zelf zorgt voor een folkloristisch sfeertje. Dit is overduidelijk metal zoals die niet uit de westerse wereld afkomstig zou kunnen zijn. Het gebruik van percussie, de opvallend melodieuze gitaarleads, de opzwepende vocale voordracht en de ingezette grooves doen hooguit denken aan oude Sepultura, maar verder klinkt Dividing The Element vooral als zichzelf. Laat dat het unique selling point van deze band zijn; al heb ik eerlijk gezegd geen idee andere bands uit Zimbabwe eventueel klinken. Ik vind deze pakkende melodieuze metal wel apart, en zeker de moeite waard om eens gehoord te hebben! Kapaika kan ik helaas niet laten horen, daarom hier onder een track van het zelfgetitelde debuut:

Chris Van - guitar, vocals

Archie Chikoti - guitar

Nick Newbery - drums

Mat Sanderson- bass