Loading...

Djevel - Tanker Som Rir Natten

Gepost in Reviews door Edwynn op 26-11-2022

Tracklist

01. Englene som falt ned i min seng, skal jeg sette fri med brukne vinger og torneglorier
02. Maanen skal være mine øine, den skinnende stierne mine ben, og her skal jeg vandre til evig tid
03. En krone for et øie som ser alt, tusind torner for en sønn som var alt
04. Tanker som rir natten
05. Naar maanen formørker solen i en dødelig dans, ber jeg moder jord opp til en siste vals
06. Vinger som tok oss over en brennende himmel, vinger som tok oss hjem

Djevel is een mooi voorbeeld van een band die ontzettend is gegroeid. Was het op het debuut uit 2011 vooral een doelloze offerande aan de duisternis zoals we dat kenden uit de jaren '90, is het tien jaar later een formidabele manifestatie van loskomende oerkrachten die uit het eerder genoemd decennium zijn vertaald naar het heden. Met een vette productie die verrassend organisch klinkt doemen de koude nevels uit de fjorden zich op aan de luisteraar.

Djevel werkt zich op hypnotiserende wijze door een vijftal relatief lange composities en een korte instrumental heen, waarbij oude waarden nieuwe dimensies krijgen. Fraai uitgewerkte trage stukken sluiten naadloos aan op de machtige versnellingen en nergens wordt de ongrijpbare majestueuze sfeer losgelaten. Een nieuwe vocalist / bassist brengt hierbij extra olie mee voor het oplaaiende vuur. De afwisselende chants door opperhoofd Trånn Ciekals geven een mooi contrast mee.

Eigenlijk rijdt Djevel keurig in het spoor van de oude Satyricon en de vroege Emperor. Alleen blijven de tierlantijnen van die acts achterwege. Maar aangezien die sporen langzaam overwoekerd worden met allerlei onkruid is het toch een toegevoegde waarde wanneer acts dat spoor weer beter begaanbaar maken.

Er komt binnenkort een nieuwe aan. Ik ben zeer benieuwd hoe de band zich verder ontwikkelt binnen het krappe kader.

Ciekals - Guitar, Vocals

Kvitrim - Vocals, Bass

Faust - Drums