Loading...

Doomcult / Noyde - Split single

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-05-2020

Tracklist

01. Doomcult - Bloodline
02. Noyde - Wound

Even een tussendoortje: een (titelloze) split-single van twee doombands die door het gespecialiseerde, Oekraïense label Loneravn Records bij elkaar zijn gezet. Over beide bands heb ik al eerder mijn enthousiasme betuigd; sowieso spreken releases van dit label me wel aan. Voor beide bands geldt dat ze hier een nieuwe compositie laten horen, met een van allebei bekende bovengemiddelde lengte. Ik stel de bands nog even kort voor:

Doomcult is gestart als solo-project door J.G. Arts, en bracht eerder al twee albums uit waar ik best enthousiast over was. Deze split bevat het nummer Bloodline, de eerste release als een volwaardige band op een live studio-opname.

Bloodline biedt ruim tien minuten doom metal, afwisselend van funeral doom aan het begin van het nummer, via een meer psychedelische mid-sectie (met fraaie, bijna cleane gitaarsolo), naar meer traditionele Candlemass-achtige doom naar het einde toe, met een heerlijke drive. Zoals altijd biedt Doomcult griezelige sferen, ploeterende drums en naargeestige melodieën, gecombineerd met intens geschreeuw. Thematisch blijft Doomcult trouw aan hun eigen misantropische discografie, met godslasterlijke anti-establishment-teksten.

Het Oekraïense project Noyde is in 2014 gecreëerd door Anastasia Lazarenko, zangeres en componiste van het darkwave-project Edifice, samen met gitarist van groove metalband Sunstroke, Nikolay Romanov. Het belangrijkste genre van Noyde is uitgesproken doom metal, met een mix van verschillende subgenres die van nummer tot nummer verschillen. De band claimt de afwisseling, en gebruikt verschillende tempo's, stemmingen, stembanden en technieken om intellectuele stagnatie en achteruitgang te voorkomen.

Hun bijdrage is het nummer Wound, waarop het duo een stuk zwaarder (hun muziek dan toch) voor de dag komt dan ik in mijn geheugen had. Ik vind dit echt een heerlijk nummer, voorzien van lekker zwaarmoedige riffs, en een fijn atmosferisch middenstuk. Opvallend vind ik ook dat hier vrijwel over de volledige lengte van het nummer gezongen wordt; dat is bij Noyde wel eens anders.

Zoals gezegd, een tussendoortje, maar wel een zeer smaakvol hapje wat mij betreft. Mogelijk een amuse of voorafje voor wat binnenkort nog komen gaat? Ik weet het eerlijk gezegd niet, maar deze split smaakt er niet minder om.

Doomcult:

Bart Bisseling - Drums

Willem Verachtert - Guitars

Harm Neervens - Guitars

J.G. Arts - Vocals, Bass

Noyde:

Anastasia Lazarenko - Vocals, Synthesizers

Nickolay Romanov - Guitars, Bass, Drum-programming