Loading...

Doomsday - Doomsday

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-08-2023

Tracklist

01. Blood Tactics
02. Inherit the Flesh
03. Stay Away from Me
04. Trapped Under Ice [Metallica cover]

Allemachtig zeg, ik had nooit kunnen bedenken hoeveel Doomsday's deze aardkloot wel niet bevolken. En dan hebben ze ook nog eens geen van allen met doom te maken, des te meer met thrash metal; ook die had ik niet aan zien komen. De Doomsday waar ik het hier over ga hebben is de cross-over hardcore / thrash-band afkomstig uit Oakland, California, USA.

Deze band put hun invloed onder meer uit Sepultura, Slayer, Iron Age, Metallica en Power Trip, met een drievoudige gitaardreiging binnen hun line-up. De band, opgericht in 2018, bestaat uit leden uit verschillende delen van de Bay Area metal- en hardcore-scene. De band heeft eerder verschillende singles uitgebracht die opnieuw zijn opgenomen voor Depictions Of Chaos, evenals de promotape Riff City uit 2022 met een cover uit de ijzertijd (inderdaad: Iron Age van Iron Age). Die EP van eind 2022 was mijn kennismaking met deze band.

Na de release van Depictions Of Chaos scheurde Doomsday langs de westkust met uiteenlopende bands, waarna ook weer tijd werd gevonden voor het opnemen van een nieuwe EP. Deze keer werd niet lang nagedacht over een titel, want die is simpelweg de bandnaam. Doomsday werd opgenomen, gemixt en gemasterd door Zack Ohren in de Sharkbite Studios, en aangevuld met artwork door Ridge Rhine. De EP dropt drie nieuwe nummers en een cover van de Metallica-klassieker Trapped Under Ice (van Ride The Lightning uit 1984).

In puur muzikaal opzicht wordt Doomsday nergens spannend. De band eert vooral hun voorbeelden, dus de links naar Slayer, Metallica en Iron Age druipen er van af. De band doet gewoon wat de muzikanten zelf leuk vinden, en brengt dus eerlijke old school crossover thrash zoals ook ik die in mijn jeugd hoorde. De Metallica-cover past dan ook als gegoten. Waar ik verwacht had dat deze op extra snelheid gebracht zou worden blijkt dat niet het geval. Misschien wel jammer, want daar was ik wel benieuwd naar.

Zoals we gewend zijn in dit genre zijn de tracks kort, overwegend snel, en explosief. Zo duurt Stay Away From Me nauwelijks meer dan een minuut. Hoewel, opener Blood Tactics duurt verrassenderwijs maar liefst vier-en-halve minuut! De boze vocalen komen zelfs boven het geweld van de driedubbele gitaaraanval uit, en worden deze furieuze track voorzien van splijtende breaks en volvette grooves. Die afwisseling biedt Doomsday dus ook.

Geen bullshit, gewoon rechttoe rechtaan thrashen, dat is waar Doomsday voor staat. Ik hoor dit dus graag op z'n tijd.

Carlos Velazquez - vocals

Marc Estabillo - drums

Glendon Diaz - bass

Ryan Calaveras - guitar

Michael Chavez - guitar

Robert “Big Rob” DeLorenzi - guitar