Loading...

Dragony - Viribus Unitis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-04-2021

Tracklist

01. On the Blue Danube
02. Gods of War
03. Love You to Death
04. Magic
05. Darkness Within
06. A.E.I.O.U.
07. Viribus Unitis
08. Golden Dawn
09. Made of Metal (Cyberpunk Joseph)
10. Battle Royale
11. Legends Never Die
12. Haben Sie Wien schon bei Nacht geseh'n [Rainhard Fendrich cover]

Over Dragony was ik in het verleden niet zo te spreken, maar berichten over het meest recente album maakten me toch weer nieuwsgierig. De power metal zou wat krachtiger en ruiger zijn geworden, waarbij het nodige spierballen-geweld zou worden vertoond. Ik had natuurlijk beter moeten weten.

Viribus Unitis (Met Vereende Krachten) volgt opnieuw het 'glory metal'-pad van voorheen, en verhaalt deze keer losjes over de periode dat Oostenrijk werd geregeerd door keizer Franz Joseph en zijn vrouw, keizerin Sissi. Dragony geeft hier echter een geheel eigen draai aan, en verhaalt lustig over duistere machten, zwarte magie, demonen, zombies en cyperpunkers. Tja....

Even fantasieloos als deze verhaallijnen is de symfonische power metal van Dragony. Veel galopperende ritmes en bombastische orkestraties vormen de hoofdmoot, waarbij de aantrekkingskracht wordt gezocht door middel van pakkende melodietjes en harmonieuze koortjes. Vrijwel alle nummers op het album zijn opgebouwd volgens hetzelfde stramien, aldus is er driftig gespiekt in het boekje van de traditionele symfonische power metal. Onderscheidend ten opzichte van de meeste Duitse of Italiaanse collegae vind ik Dragony allerminst.

Ik mag op z'n tijd best naar een lekker moppie power metal luisteren, maar zo hoogdravend als Dragony zich presenteert hoeft het voor mij allemaal niet. Epiek en bombast zijn prima, maar overdrijf het niet. En pretendeer vooral niet dat je iets heel eigens of bijzonders doet. De muziek op Viribus Unitis is voor mij echt veel te gladjes en te cheesy. De liefhebber zal hier echter ongetwijfeld van genieten, het album blijkt onder fans ook goed ontvangen, dus heeft Dragony het gelijk aan z'n zijde.

Frederic Brünner - Drums

Herbert Glos - Bass

Manuel Hartleb - Keyboards

Andreas Poppernitsch - Guitars

Simon Saito - Guitars

Siegfried Samer - Vocals