Loading...

Dreamwalkers Inc - A Night at the Theatre

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 12-07-2020

Tracklist

01. Chameleon
02. Surface Scratching
03. Happy Day
04. Dirge
05. Lovesong
06. Your Room
07. Aphrodisia
08. The More We Remember
09. New Strength
10. Anthem

Mensen die op deze website mijn eerdere reviews over de werken van de gek uit Amersfoort die Tom de Wit heet hebben gelezen, weten intussen dat ik een warm hart toedraag aan deze talenten-bom. Met plezier neem ik dan ook zijn live registratie A Night at the Theatre onder te loep, opgenomen afgelopen augustus in Alphen aan de Rijn.

Als je Dreamwalkers Inc op het podium ziet, voelt het meer als een bijeenkomst van vrienden dan een professionele band. En dat bedoel ik in de goede zin. De sfeer van een feestje waar een paar muzikanten bij aanwezig zijn, de gitaar tevoorschijn wordt gehaald en het gewoon gezellig wordt. Dat, en de gekozen camerahoeken waarbij het publiek vrijwel nooit te zien is (wat eigenlijk an sich wel jammer is... maar...) laat het lijken alsof er voor je persoonlijk word opgetreden, direct van het podium op het beeld, je huiskamer in.

Mijn favoriete TDW album Music To Stand Around And Feel Awkward To wordt gelijk aangekaart bij de eerste twee nummers Chameleon en Surface Scratching. De eerste wordt begonnen als ballade, en gelijk is duidelijk dat Tom niet de enige is die vocaal gezien de show steelt in dit gezelschap. Radina Dimcheva vormt de vrouwelijke helft van de vocale afdeling en is daarmee een extensie van Tom’s stem te noemen. Van het Awkward album gaan we verder, via Happy Day uit First Re-Draft, naar het ingetogen Dirge van het Antithetic Affiliation album, waarbij gastzangeres Cailyn Erlandsson ten tonele treed. Dirge, een nummer dat me persoonlijk veel doet, doet deze prachtige live vertolking weinig goeds voor mijn emotionele zelfbeheersing.

We blijven even in de ingetogen hoek hangen met Lovesong, en ook Your Room houdt de rem erop. Het is een luie zondag vandaag maar dit benadrukt het best wel hard. Ik ben wel weer toe aan wat herrie. Gelukkig is Tom dat met me eens. "Even genoeg ballads, nu weer tijd voor snoeiharde metal!" Aphrodisia volgt. Blijft ook één van mijn favorieten, als het heerlijke meerkoppige beest dat het is. Of beestje, beter gezegd, want bij het 20 minuten durende The More We Remember dat volgt valt deze bijna in het niet (het blijft een prog-concert). Ik moet schuld bekennen dat ik nooit echt veel naar deze kolos heb geluisterd maar Dreamwalkers Inc herinnert me er weer aan dat ik er maar eens de tijd voor moet nemen.

De niet-encore (Tom vind het te leuk op het podium om een "we gaan er vandoor" fake-out te doen) bestaat uit het lekkere heavy New Strength en wordt uiteindelijk passend afgesloten met het bevredigende Anthem. Ik zing met het publiek mee: "And we all walk together".

En zoals eerder gezegd, vat dat eigenlijk samen hoe dit optreden voelt. Een samenkomst van muzikaal talent, met Tom als drijvende kracht. Huiskamer-concert-achtig maar dan een tikje groter. Hoe over-de-top proggy je ook mag pretenderen te zijn, is de grootsheid hier te vinden in de simpelheid van de performance waar elk nummer vrijwel precies klinkt als op het album. Juist het gebrek aan fluff die de meeste live opnames die ik ken hebben, siert onze nuchtere Hollandse band. Ik moet een concert van hun eens nodig op mijn to-do lijstje zetten!

Peter den Bakker - Bass Guitar

Kenneth Martens - Drums

Norbert Veenbrink - Guitars

Lennert Kemper - Guitars, Vocals

Vincent Reuling - Synthesizers

Radina Dimcheva - Vocals

Tom de Wit - Vocals