Loading...

Dyscordia - Words in Ruin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-03-2016

Tracklist

01. Templum Creationis
02. Harlequin's Grief
03. Bail Me Out
04. Reveries
05. A Perfect Day
06. Never Will
07. Sacred Soil of Souls
08. The Masquerade
09. Chthonic Star
10. Words of Fortune
11. My Land (Bonus Track)

Het Belgische Dyscordia heeft hun nieuwe album klaar genaamd Words In Ruin, dat morgen 5 maart 2016 zal uitkomen. Na hun succesvolle vorige album Twin Symbiosis dat verscheen in 2013 - uiteraard ook hier besproken, door collega Peter van der Wielen - is het ook wel tijd voor een nieuwe schijf. Dat Dyscordia lekker aan de weg timmert blijkt wel uit de bands waarmee ze op pad zijn geweest. Dan hebben we het bijvoorbeeld over Primal Fear, ReVamp, Ensiferum, Alestorm en At Vance, en dat is goed aangekomen bij het publiek, waardoor ze al een behoorlijke aantal fans achter zich hebben staan.

Meestal hou ik totaal niet van intro’s, maar opener Templum Creatonis is een zeer welkome opener voor het volgende zeer schone Harlequin’s Grief. Het lijkt wel of ik Jorn of Myles Kennedy hoor. En jawel dat zijn toch zangers die in mijn straatje passen en waarbij mijn enthousiasme-knopje om gaat. Nog nieuwsgieriger word ik bij het beluisteren van Bail Me Out: de muziek wordt pittiger en de grunts waar ik in Harlequin’s Grief al stiekem naar mocht luisteren komen nu lekker naar voren met een goede timing naar zuivere zang.

Wat mij echter vooral opvalt is de relaxte sfeer van het hele album. Enerzijds is het behoorlijk progressief, en agressief, maar er blijft een bepaald soort adembenemende sfeer hangen. Dat beaamt toch wel weer wat voor een geweldige producer de Zweed Jens Bogren toch is. Zeker ook omdat er met drie gitaristen en een bassist netjes weggewerkt moet worden. Laten we de heren eens even bij naam noemen:

Piet Overstijns, die de vocalen voor zijn rekening neemt, doet dat echt voortreffelijk, en is toch wel een inhuur-kandidaat voor de nodige projecten. Stefan Segers: gitaar en achtergrond-brulaap. Guy Commeene: touwtrekker der gitaren. Martijn Debonnet; gitaar en achtergrondzanger. Deze drie heren zijn zeer goed op elkaar ingespeeld heb ik zo het idee. Na het horen van de harmonieën op bijvoorbeeld A Perfect Day.

Dan hebben we nog Wouter Nottebaert: de bassist en achtergrondzanger staat ook z’n mannetje, poeh! Ga er maar eens aan staan: drie gitaristen en een drummer bedienen, een pittige klus maar met wat voor een heerlijk gemak hoor je deze gast er doorheen pompen! Als laatste dan nog Wouter Debonnet: de drummer van dit gezelschap. Ik hou zo van goeie drummers. Het volle drumgeluid, ondersteuning met verve geven aan de rest van de band. Heerlijk afwisselend, niet overdreven maar zeer goed aanwezig.

Dyscordia is echt een band om in de gaten te houden. Ik ben om... In Nederland komen ze op 16 en 17 april spelen op DijkRock en Haunted Sky Fest. Maar ik ga aannemen dat Nederland veel meer interesse gaat krijgen voor deze band.

Piet Overstijns - zang

Stefan Segers - gitaar, zang

Guy Commeene - gitaar

Martijn Debonnet - gitaar, zang

Wouter Nottebaert - bas, zang

Wouter Debonnet - drums