Loading...

Dystopia - Haat

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-09-2013

Tracklist

01. Peace Through Power (6:18)
02. Bound to Annihilate (7:57)

Dystopia is een Nederlandse (uit de omgeving Schagen / Den Helder afkomstige) black metalband die in 2011 aan z'n tweede leven is begonnen. Oorspronkelijk opgericht in 2005 leverde de band in 2007 demo This Means War af, om in 2008 weer te verdwijnen. In 2011 staken de oorspronkelijke leden Dennis Onsia en Cees de Wit de koppen weer bij elkaar voor een herstart. Deze keer werden de zaken wat serieuzer aangepakt en verscheen er gelijk een volwaardig album (Decay, augustus 2012, met daarop een aantal oudere (demo) nummers).

Inmiddels aangevuld met twee verse leden Rick Jongman en Bob van Deutekom is de line-up compleet en kan er ook weer live opgetreden worden. Deze keer wil Dystopia niet stil blijven staan en is men druk bezig met een splinternieuw album dat in de loop van 2014 het licht moet gaan zien. Om tussendoor ook wat nieuw materiaal te presenteren brengt de band de tweetrack EP Haat uit.

Peace Through Power gaat meteen op volle snelheid van start. Een felle black metal riff, snel drumwerk en rauwe zang zetten voorlopig de toon. Qua tempo wordt er gedurende het nummer lekker afgewisseld, de muziek krijgt op geen enkel moment de kans om eentonig te worden. Het stukje meerstemmige zang in het slow motion tussenstuk is een fraai staaltje van verrassende dynamiek tussen de beukende passages door. Meerdere riffs volgen elkaar op naar het einde toe, al wordt de basisriff nooit vergeten. Dystopia lijkt vast van plan om meerdere ideeën meteen in dit eerst nummer te verwerken. Een fraaie solo sluit het nummer in stijl af.

Bound To Annihilate begint met een stemmig stukje akoestische gitaar, om vervolgens uit te barsten in snerpende riffs en een vlammend drumtempo. De break na zo'n twee-en-halve minuut is misschien een wat merkwaardige, maar zet het nummer wel lekker op z'n kop, het lijkt opeens wel een heel andere track. De (herhaalde) terugkeer naar de basis betekent in elk geval dat Dystopia het grotere geheel niet uit het oog (oor) verliest; en weet hoe ze een nummer in elkaar moeten zetten. De langzamere en cleanere passages breken de overrompelende en snelle stukken op een prettige manier.

Twee sterke en afwisselende black metal tracks met lichte invloeden uit thrash en (old school) death metal in een vleugje progressieve aanpak smaken naar meer. De muziek zit goed en bij vlagen zelfs verrassend in elkaar. Ik heb die eerste demo van de band lang geleden eens gehoord, toen er nog geen pure black metal gespeeld werd, maar een mix van authentieke thrash, death en black; de zoektocht van een nog erg jonge band, zo kan ik me herinneren (de track Devastator is me bijgebleven). Die roots zijn nog wel terug te horen in de huidige muziek, waarbij ik de variatie binnen de nummers het meest waardeer. Ik ben benieuwd naar het aanstaande album. En Decay ook maar eens opsnorren denk ik.

Dennis Onsia - Vocals, Guitar

Cees de Wit - Drums

Rick Jongman - Guitar, vocals

Bob van Deutekom - Bass, vocals