Loading...

Egeria - As Night Falls

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-12-2019

Tracklist

01. A Night At The Mansion
02. What Lies Beneath
03. The Rise Of The Fallen Queen
04. Shattered Mirrors
05. Dawn Breaks

Ik maakte kennis met Egeria toen deze band in januari 2017 in de voorronde van de Metal Battle Gelderland in Harderwijk optrad. Ze speelden toen als vierde en laatste, en na veel bruut metal-geweld leek Egeria toen niet helemaal uit de verf te komen. Natuurlijk is er dan gelegenheid voor een herkansing, dus die neem ik nu te baat door middel van de vijf tracks tellende EP As Night Falls, die zo'n twee maanden geleden is verschenen. Eerst maar eens even voorstellen:

Egeria werd in december 2013 opgericht door frontvrouw Nicole. De band begon als een groep vrienden die van metal muziek hielden en covers speelden. Een tijdje later introduceerden Nicole en Max de eerste ideeën voor het schrijven van eigen nummers binnen de groep. Vanuit deze ideeën werd hun eerste originele nummer Requiem Draconis gecreëerd. In 2017 bracht de band haar eerste EP Requiem of Shadows uit en traden ze voor het eerst op. Uiteindelijk vond de band haar eigen sound met invloeden van klassieke, symfonische en progressieve melodieën. Haar unieke muziek neemt luisteraars mee op een duistere, fantasievolle reis naar de donkerste diepten waar zowel dromen als nachtmerries werkelijkheid worden.

Symfonische metal met dameszang valt of staat met twee voorname aspecten die dik in orde moeten zijn: de vocale kwaliteiten en de composities. Direct met opener A Night At The Mansion is het duidelijk dat dat met beide wel goed zit. Het nummer zit goed in elkaar, de symfonische inbreng overheerst niet, het metal-gehalte komt goed naar voren, en de muziek is lekker krachtig. De stem van Nicole klinkt als de spreekwoordelijke klok; die vraagt ook om veel muzikale power er achter, zodat ze niet gaat overheersen.

Wat er dan gebeurt hoor je met What Lies Beneath. Na een stevig intro zakt het nummer behoorlijk in, alleen de vocalen komen krachtig door; de muziek verdwijnt daarachter een beetje in het niet. Dit nummer bevalt me niet zo. Qua nummer zit ook The Rise Of The Fallen Queen weer goed in elkaar, al vind ik dat het nog wel wat krachtiger kan qua instrumentale inbreng. Zoals gezegd, de stem van Nicole vraagt om veel power en bombast er achter, die mis ik hier wel een beetje. Shattered Mirrors doet het daarna een beetje andersom, en dat is dan wel weer leuk. Een ingetogen eerste helft wordt opgevolgd door een bombastisch symfonische tweede gedeelte, waarin zowel zang als muziek goed naar voren komen.

Afsluiter Dawn Breaks vind ik samen met de opener de beste nummers van deze EP. Ook hier zijn de verschillende elementen allemaal weer mooi in balans, en horen we zelfs een spetterende gitaarsolo. Als conclusie kom ik dan tot: veelbelovend. Egeria laat op As Night Falls fraaie muziek en arrangementen horen, maar overtuigt nog niet op elk nummer. De zang van Nicole is enorm aanwezig, en verdient ook alle aandacht, maar de muziek moet dan wel even krachtig en evenredig heavy aanwezig zijn. Nu is dat evenwicht bij vlagen zoek, zo beleef ik het tenminste. Ik verwacht dan ook zeker dat er nog groei in zit, de potentie is absoluut aanwezig.

Nicole de Ruiter - zang

Max Vijgen - toetsen

Maurice Schepers - gitaren

Joris Janssen - basgitaar

Matthijs Quaars - drums