Loading...

Eirð - Prelude To Void

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-03-2021

Tracklist

1. ...And So It Begins
2. Dreadsphere
3. Eclipse of the Ages
4. Of Winter's Woe and Whishes Whispered
5. The Void at the End of the Tunnel

Wanner je die bandnaam zo ziet staan zou je toch zweren dat Eirð uit IJsland komt. Hoewel die naam wel ontleend is aan een IJslands woord (Eirð betekent zoiets als innerlijke of gemoedsrust of -kalmte) is deze band afkomstig uit Duitsland. Tegelijk moeten we het woord band ook weer nuanceren want Eirð is feitelijk het eenmansproject van multi-talent Andreas Libera. Met dank aan Loneravn Records maak ik nu kennis met deze 'band'.

Actief sinds 2014 heeft deze Andreas al een aardige stapel demo's gerealiseerd, waarvan - voor het overzicht - gelukkig diverse compilaties zijn verschenen. Onder de titels Cosmos one, two en three is dat hoofdstuk afgesloten, en zo kwam in 2018 de eerste 'echte' langspeler Rituals uit. Ook dat album bestond uit al eerder geschreven materiaal, maar de tracks waren in elk geval nieuw, als in: voor het eerst uitgebracht. Als opvolger daarvoor komt Eirð met een nieuw album: Prelude To Void. Dit zal de laatste overgangsfase zijn - een soort van het schone lei-gevoel - naar echt nieuw materiaal. Er staat blijkbaar een nieuw album op stapel....

De muziek van de heer Libera heeft raakvlakken met doom, post-genres, maar ook ambient en heel minimaal wat gothic. De composities zijn uitzonderlijk lang - een kwartier tot twintig minuten zijn echt geen uitzondering - waardoor Prelude To Void met 'slechts' vijf titels over de tachtig minuten speelduur heen gaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat daarvan het grootste gedeelte instrumentaal is. En dat het wel even wat tijd kost om al die muziek in je op te nemen.

De ambient / atmosferische doom varieert van intiem en ingetogen sfeer-tapijtjes tot serieus zware riffs en stevig trommelwerk - zoals in afsluiter The Void at the End of the Tunnel. Ook het typerende, dreinerig herhalen van bepaalde thema's behoort tot het arsenaal, getuige Dreadsphere, dat als basis ritmisch drum-gebeuk laat horen. Oppervlakkig lijkt dit op zeurderige klanken die na verloop van tijd beginnen te vervelen, maar niets is minder waar. De variatie is subtiel, de lange track bouwt in al z'n geneuzel wel degelijk op naar een fraaie climax. Geduld is een schone zaak.

Liefhebbers van genoemde (sub)stijlen zullen zich prima vermaken met Prelude To Void. Daarnaast raad ik aan ook voorgaand werk van Eirð op te zoeken en te beluisteren - zoals ik zelf ook gedaan heb. Dat is echt de moeite waard!

Andreas Georg Libera - all instruments & vocals