Loading...

Elder - Omens

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-05-2020

Tracklist

01. Omens
02. In Procession
03. Halcyon
04. Embers
05. One Light Retreating

In de afgelopen twaalf jaar is Elder uit de schaduw van hun collega's in de heavy rock underground gestapt om een ​​unieke stem te laten horen, album na album met bijna ongeëvenaarde consistentie en creativiteit. Omens, het vijfde volledige album van de band, is de nieuwste pijler in de constructie van hun eigen muzikale universum. Na twaalf jaar is dit de eerste volledige opname met een nieuwe bezetting, waaronder gitarist Michael Risberg en nieuwe drummer Georg Edert, samen met gastoptredens van Fabio Cuomo op Rhodes piano en synthesizers.

Na Reflections Of A Floating World uit 2017 en de experimentele EP The Gold & Silver Sessions uit 2019, was het een raadsel wat de volgende full-length van de band in petto zou kunnen hebben. Na hun eigen zware progressieve rockgeluid te hebben gecementeerd, toonde de laatste EP een exact tegenovergestelde kant van Elder: meer geworteld in schaarse krautrock en zelfs jazz-getinte jams. Omens beantwoordt deze speculatie met een tegenstrijdigheid die de geest van Elder belichaamt: op de een of andere manier nog meer van alles.

In vijf filmische, langgerekte composities groeien weelderige, ingewikkeld met elkaar verweven melodieën, en lossen ze op in uit elkaar geplaatste jams. Enorme riffs donderen neer in een kolkende zee van psychedelische geluiden, en onvoorspelbare en meeslepende grooves voeren de luisteraar weg naar hoger sferen. Elder schildert prachtige plaatjes met hun muziek, en Omens laat de band experimenteren met een nog kleurrijker palet.

Dit is muziek voor een reis, een trip, weg van de realiteit - jezelf verliezen in een andere wereld. Wat mij betreft geen escapisme, maar een weerspiegeling van wat er in je hoofd om gaat. Het album is samengesteld als een conceptalbum dat de levensduur van een beschaving beslaat, en leest ook als commentaar op onze eigen samenleving die sterk gericht is op winstgevendheid en individualiteit, ten koste van ons eigen leven in de eigen omgeving, met de mensen om je heen.

Het zal voor een ieder een eigen ervaring zijn hoe je een album als Omens beleeft. Ik laat mij graag onderdompelen en meevoeren met de hypnotiserende klanken, en ervaar mijn eigen gevoel. Mooi!

Jack Donovan - Bass

Mike Risberg - Guitars, Keyboards

Nick DiSalvo - Guitars, Vocals, Keyboards

Georg Edert - Drums

Fabio Cuomo - Keyboards