Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Eluveitie - The Early Years

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-08-2012

Tracklist

Vên rerecorded:
01. Verja Urit An Bitus (2:17)
02. Uis Elveti (4:00)
03. Oro (1:27)
04. Lament (4:06)
05. Druid (6:06)
06. Jezaig (4:56)
Spirit remastered:
07. Spirit (2:32)
08. Uis Elveti (4:24)
09. Your Gaulish War (5:11)
10. Of Fire Wind & Wisdom (3:05)
11. Aidu (3:10)
12. The Song of Life (3:58)
13. Tegernako (6:42)
14. Siraxta (5:39)
15. The Dance of Victory (5:23)
16. The Endless Knot (6:59
17. An Dro (3:42)

Het Zwitserse Eluveitie bestaat momenteel bijna 10 jaar, en om dat te vieren brengen deze Heidenen (of beter gezegd label Nuclear Blast) nu het jubileumalbum The Early Years uit. Natuurlijk is dit een gelegenheid bij uitstek om je fans te verwennen met wat extraatjes, maar ik vind dat Eluveitie zich er wat makkelijk van af maakt. Het blijkt uiteindelijk te gaan om een verzameling van de opnieuw opgenomen versie van de eerste demo/EP Vên (2003) en een geremasterde versie van full length debuut Spirit (2006).

Eluveitie kende door de jaren heen als band een gestage progressie, en een daarmee groeiende fanschare. Voor hen zal het zeer interessant zijn om eens te vergelijken hoezeer Eluveitie gegroeid is sinds Vên, de verschillen zijn aanzienlijk. Mocht de muzikale uitvoering indertijd tekort schieten ten opzichte van de ideeën, dat wordt in de vernieuwde uitvoering ruimschoots goedgemaakt. Een modernere productie en een strakker geluid doen de rest.

Het andere gedeelte van de plaat bestaat dus uit het geremasterde Spirit. Hier zijn de verschillen met

het origineel uiteraard minder groot. De nieuwe versie klinkt zeker wat frisser, maar de nummers zijn wat ze zijn. Mooi ijkpunt is natuurlijk Uis Elveti, in een nieuw opgenomen versie naast die van Spirit. Fraai uitlopend in intermezzo Ôrô toch wel een erg dynamisch nummer, en omgeven door knallers als Lament en Druid precies op z'n plaats op de oorspronkelijke EP. Op Spirit staat de track wat meer op zichzelf, en ik heb zelf het idee dat het vuur hier een beetje ontbreekt, deze versie klinkt wat vlakker.

Eluveitie heeft zich met recht een eigen plek verworven in het folk/pagan muzieklandschap. Natuurlijk hebben fans van de band zowel Vên als Spirit allang in huis. De meerwaarde zit 'm mijns inziens vooral in de nieuwe versie van Vên, omdat hier de bedoelingen van de band nog beter tot uiting komen dan tien jaar geleden. En er ook echt sprake is van een 'ander' product. Ik denk dan ook dat de fans deze jubileumuitgave wel zullen weten te vinden. Voor mensen die nog twijfelden of willen kennismaken met deze sympathieke Zwitsers is The Early Years een mooi instapmoment. Hef de drinkhoorns en proost op de volgende tien jaar.

Merlin Sutter - Drums

Chrigel Glanzmann - Vocals, Mandola & Mandolin, Tin & Low Whistles, Bagpipes, Bodhràn

Anna Murphy - Hurdy Gurdy, Vocals, Flute

Meri Tadic - Fiddle, Vocals

Ivo Henzi - Guitars

Simeon Koch - Guitars

Patrick Kistler - Tin & Low Whistles, Bagpipe

Kay Brem - Bass