Loading...

Enforcer - Zenith

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-07-2019

Tracklist

01. Die For The Devil
02. Zenith Of The Black Sun
03. Searching For You
04. Regrets
05. The End Of A Universe
06. Sail On
07. One Thousand Years Of Darkness
08. Thunder And Hell
09. Forever We Worship The Dark
10. Ode To Death

Het Zweedse Enforcer mag gerust gelden als een van de vaandeldragers van een hele stroom "nieuwe oude" heavy metalbands. Met name met de albums Death By Fire (2013) en From Beyond (2015) heeft de band flink naam gemaakt. Daarna was het blijkbaar tijd voor een periode van bezinning, want opvolger Zenith heeft een jaar of vier op zich laten wachten. Zou dit ook terug te horen zijn?

Gelukkig is Enforcer in de tussenliggende jaren niet vergeten, genoeg liefhebbers hebben naar de nieuweling uit gekeken. En dan zul je altijd zien dat er mensen teleurgesteld zijn. In dit geval omdat Enforcer niet blindelings hun eerste vier langspelers kopieert en opnieuw een album op de markt slingert met alleen maar snelle, naar speed neigende heavy metal.

Laat ik dan maar beginnen met de opmerking dat ik deze stap zeer weet te waarderen. Het lijkt me namelijk niet meer dan logisch dat een band die al vijftien jaar bezig is en al vier goed ontvangen albums heeft uitgebracht, ook wel eens wat anders wil. Stilstand is achteruitgang en zo, en ik snap dat je als muzikant en componist ook wel eens wil gaan ontdekken wat je nog meer kunt. Dat dat niet alleen maar geslaagde nummers oplevert moeten we als luisteraar op de koop toe nemen. Ik vind zelf bijvoorbeeld Regrets en Sail On om verschillende redenen behoorlijk misbaksels.

Toch is er ook nog genoeg vertrouwds te horen op Zenith. Zo zijn Searching For You en Thunder And Hell heerlijke gedreven tracks, die bij elke liefhebber goed zullen vallen. Zelf vind ik een trager en toch nog heavy nummer als Zenith Of The Black Sun (hallo Black Sabbath / Dio) niet te versmaden. Hierin horen we wat atmosferische epiek of bombast die ik Enforcer absoluut niet vind misstaan. Ook nummers als The End Of A Universe (hallo Metallica), Forever We Worship The Dark en afsluiter Ode To Death mag ik om die reden ook graag horen.

Wanneer je voorgaande albums van Enforcer terug luistert zul je tot de ontdekking komen dat de experimenten die ze ons hier voorschotelen op zich niet nieuw zijn, de band heeft al eerder diverse invloeden laten doorsijpelen, alleen veel subtieler. Misschien is het nu iets te veel van het goede in een keer, en zal Zenith voor veel liefhebbers wel even wennen zijn. Ik mag deze meer gevarieerde aanpak echter wel, en hoop dat Enforcer de kracht op kan brengen om dit voort te zetten.

Olof Wikstrand - Zang, Gitaar

Jonas Wikstrand - Drums, Toetsen

Tobias Lindqvist - Basgitaar

Jonathan Nordwall - Gitaar