Loading...

Ennui - End Of The Circle

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-10-2018

Tracklist

01. End Of The Circle
02. The Withering Part 1 - Of Hollow Us
03. The Withering Part II – Of Long-Dead Stars

Ennui is in 2012 opgericht door zanger, gitarist en toetsenist David Unsaved (zou dat zijn echte naam zijn?) die al snel gezelschap kreeg van multi-instrumentalist Serj Shengelia. Dit duo vormt de basis van Ennui, zij hebben ook gezamenlijk de eerste twee albums in elkaar gesleuteld. Daarna kregen ze nog de hulp van de bekende Roemeense alleskunner Daniel Neagoe, die op het derde album Falsvs Anno Domini te horen is, maar inmiddels Ennui al weer verlaten heeft. Op het meest recente album End Of The Circle wordt het duo bijgestaan door de Amerikaanse drummer John Devos.

Er zijn op voorhand wel wat zaken te benoemen die mijn nieuwsgierige aard naar deze release trokken. Allereerst is Ennui (uit te spreken als het Franse zelfstandig naamwoord voor verveling) afkomstig uit de Georgische hoofdstad Tbilisi, geen lokatie waar metal ruimschoots voorhanden is verwacht ik. Dat ik nog nooit van deze band gehoord had is dan misschien niet zo vreemd.

Daarnaast betreft het hier een album dat weliswaar ruim 72 minuten duurt, maar toch maar drie of eigenlijk zelfs twee titels telt: titelnummer End Of The Circle duurt over de 32 minuten, de twee delen van The Withering elk 20 minuten. De muzikale insteek ligt dan ook voor de hand; inderdaad: funeral doom.

Door middel van ultiem trage gitaaraanslagen, atmosferische toetsenlijnen, slome trommelslagen en langgerekt-gruntende vocalen wordt een uitermate donkere sfeer neergezet. De muziek van Ennui is dan ook trager dan traag; daarentegen niet overdreven log of zwaar, maar eerder enorm sfeervol. Ik neem aan dat de gekozen bandnaam (het al genoemde Frans voor verveling) ironisch bedoeld is, omdat verveling onder niet-liefhebbers onvermijdelijk op de loer ligt.

Ik kan me zelf prima vermaken met End Of The Circle. Bij eerste beluistering van het titelnummer werkte dat nog wat op mijn zenuwen, ik had bij vlagen echt zoiets van: schiet nou eens op. De enorme traagheid en schier eindeloze herhalingen werken daarna echter rustgevend, zodat ik me heerlijk kon laten meevoeren door de donkere melodieën en de sombere sfeerzetting. Zelfs afwisseling is aanwezig, vooral in het lange titelnummer, dat na ruim negen minuten een goed opgebouwde versnelling laat horen. Deze vond ik best verrassend.

Dit is zo'n beetje de meest macabere muziek die je kunt bedenken, en zou het goed doen als afscheidsrede. Ennui wijkt niet echt af van de gebaande paden, maar levert met End Of The Circle een lekker rauw en qua sfeer ultiem doom-album af. Absoluut een aanrader voor de liefhebber!

Serj Shengelia - Guitars, Bass, Keyboards

David Unsaved - Guitars, Keyboards, Vocals

John Devos - Drums