Loading...

Enslaved - Utgard

Gepost in Reviews door Jenny op 02-10-2020

Tracklist

01. Fires In The Dark
02. Jettegryta
03. Sequence
04. Homebound
05. Utgardr
06. Urjotun
07. Flight Of Thought And Memory
08. Storms Of Utgard
09. Distant Seasons

Hoera! Enslaved brengt weer een nieuw album uit. En nogmaals hoera! Ik mag 'm reviewen!! Wie het hier al een paar jaar volgt weet dat mijn reviewcarrière met Axioma Ethica Odini begon, en dat ik voor RIITIIR en In Times uit winterslaap kwam. Tot mijn spijt heb ik het vorige album E gemist, maar nu ben ik gelukkig weer van de partij! Overigens heeft collega Edwin de honneurs in zijn review van E prima waargenomen.

Utgard, zo heet het vijftiende(!) album van de Noren uit Bergen, het zesde album dat ze bij Nuclear Blast uitbrengen. Het eerste dat me opvalt is dat de clean vocals anders klinken dan wat ik gewend was, beter gelukkig. Enig onderzoek leert mij dat de huidige keyboard-speler en vocalist Håkon Vinje al sinds 2017 bij Enslaved actief is, en ook op E te horen is. Ik vond zijn voorganger Herbrand Larsen ook prima bij Enslaved passen, maar met name het zangniveau is toch wel een tikkeltje hoger geworden. Drummer Iver Sandøy, actief sinds 2018, draagt ook bij aan de cleane zang. Dat ook de band zelf blij is met de stemmen van Håkon en Iver blijkt uit de laatste track Distant Seasons, waar geen enkele grunt in te horen is. Ik weet niet precies wie van de twee heren hier de zangpartij voor zijn rekening neemt, maar het klinkt goed.

Utgard, het is de wereld van de reuzen, waar de goden uit Asgard niets te zeggen hebben. Je kunt het ook zien als metafoor voor de droomwereld. Een plek waar je geen controle hebt, wat het spannend maakt, maar waardoor het ook een mysterieuze aantrekkingskracht heeft. Opener Fires In the Dark brengt de luisteraar lekker in die mysterieuze sfeer, door te openen met een door een klein koor opgedreund gezang. Gaandeweg het album wordt duidelijk dat Enslaved hun filosofische inslag nog niet is verloren. Jettegryta, het tweede nummer, verhaalt over een innerlijke zoektocht naar "de afgrond". Homebound, dat al eerder als single werd uitgebracht, spreekt over het vinden van de weg naar "het portaal".

Enslaved maakt progressieve black metal met Viking invloeden. Echte Viking metal zou ik het niet (meer) noemen. Er wordt niet verhaald over fysieke gevechten, plunderingen of veldslagen. Ook dit album is weer zeer afwisselend, zonder het eigen geluid te verliezen. Opvallend is het kortste nummer, Utgardr, waar een onheilspellende diepe stem een verhaal vertelt (in het Noors, neem ik voor het gemak even aan) en wat eigenlijk een intro is voor het volgende nummer Urjotun. Dat is meteen het gekste nummer op het album, met een nogal elektro-poppy start. Gelukkig nemen de gitaren en echte drums het langzaam weer over en overheerst ook in dit nummer het geluid dat we van een metalband verwachten. Flight of Thought and Memory galoppeert er vervolgens helemaal weer lekker overheen en zo zijn we dat gekke (maar stiekem wel leuke) uitstapje al gauw weer vergeten. Storms of Utgard verrast vervolgens weer met een zeer meeslepend progrockintro en dromerige vocalen. Over afsluiter Distant Season heb ik het al gehad, het is een waardige afsluiter die de luisteraar weer een beetje op aarde doet landen door de rust die het nummer uitstraalt.

Utgard is wat mij betreft een zeer geslaagd hoofdstuk in het boek van Enslaved. Nog steeds lekker filosofisch en bij tijden een beetje psychedelisch, maar niet zo vaag als RIITIIR was. Dat psychedelische en filosofische hoort bij Enslaved, en het is wat ze zo bijzonder (en geliefd bij de WingsOfDeath crew) maakt. De mannen zijn al heel lang actief, maar gelukkig begonnen ze héél jong (Bjørnson was 13 en Kjellson 17) dus ik verwacht nog een boel albums.

Ivar Bjørnson - Guitars, Keyboards, Piano, Electronics, Percussion, Vocals

Grutle Kjellson - Vocals, Bass, Mouth harp, Electronics

Arve Isdal - Guitars

Håkon Vinje - Keyboards, Vocals

Iver Sandøy - Drums, Vocals