Loading...

Entombed - Live Clandestine

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-05-2019

Tracklist

01. Intro
02. Living Dead
03. Sinners Bleed
04. Evilyn
05. Blessed Be
06. Stranger Aeons
07. Chaos Breed
08. Crawl
09. Severe Burns
10. Through The Collonades
11. Left Hand Path

Opgericht in 1987 onder de naam Nihilist, evolueerde Entombed snel van de jeugdige oorsprong van het tape-trading-circuit en asociale capriolen naar een van de vaandeldragers van de Scandinavische death metal. Opmerkelijk vanwege zijn atmosfeer van morbide angst, de combinatie van woeste finesse en hondsdolle brutaliteit en - misschien het belangrijkste - zijn karakteristieke, kettingzaag gitaargeluid, het downtuned geluid van de ultieme Boss HM-2 death metal; in combinatie met een eveneens misbruikte Boss DS-1.

Voor mij is de band een soort van jeugdsentiment - niet letterlijk natuurlijk - met het titelnummer van debuutalbum Left Hand Path als 'alll time favorite'. Na een juridisch steekspel rond de bandnaam zijn er sinds een aantal jaren twee Entombeds. Over Entombed A.D. (lees: zanger LG Petrov met z'n huurlingen) schreef ik al eerder, deze band is gewoon verder gegaan waar Entombed was gebleven: met albums maken en veelvuldig optreden. De 'andere' Entombed bestaat uit maar liefst drie originele bandleden, en zoekt het meer in de hang naar het verleden.

Voor het 25-jarige jubileum van het tweede album Clandestine (1991) besloten de originele leden Nicke Andersson, Uffe Cederlund en Alex Hellid om dat album integraal uit te gaan voeren. Hiervoor werden Robert Andersson (zang) en Edvin Aftonfalk (bas) van Morbus Chron gevraagd om de nog openstaande posties in te vullen. Naast de 'normale' uitvoering als band, werd ook een hele speciale versie van het album gespeeld, samen met het Malmö Symfonisch Orkest, voorzien van speciale arrangementen voor dat orkest, van de hand van componist Thomas von Wachenfeldt. Deze bijzondere avond vond plaats op 12 november 2016, in de concerthal van Malmö.

Uiteraard is deze gelegenheid vastgelegd voor het nageslacht. In 2017 verscheen een box-set met twee CD's en een DVD. Act 1 (CD1) bevat het optreden met het concert met orkest, Act 2 (CD2) alleen de band, op de DVD staat het gehele optreden. Deze is inmiddels uitverkocht, dus heeft het label besloten om op 17 mei aanstaande, de zogenaamde Act 2 CD opnieuw uit te brengen. De enkele CD (of dubbel-LP) heeft nu de titel Live Clandestine meegekregen, naar eigen zeggen om aan de vraag van fans te voorzien. Het zou zomaar kunnen, Clandestine wordt door de meeste liefhebbers gezien als het beste Entombed-album. Ach, het geeft me in elk geval de gelegenheid om er even wat aandacht aan te besteden.

Hoe dan ook is deze muziek voor elke death metalfan een feest der herkenning. Het is feest vanaf het begin van opener Sinners Bleed tot het hoogtepunt van Through The Collonades. De uitvoeringen zijn dan misschien niet helemaal vlekkeloos, maar de melancholie maakt veel goed. Het is opvallend dat er bijzonder weinig publiek is mee-gemixt, dat doet wel wat afbreuk aan de live-ervaring. Sowieso concentreren de muzikanten zich erg op het vlekkeloos uitvoeren van de nummers, van extra beleving lijkt nauwelijks sprake.

Het doet me deugd dat - bij wijze van toegift - wordt afgesloten met het titelnummer van het debuutalbum. Dat is voor mij toch echt wel het meest iconische Entombed-nummer. Tegelijkertijd doet me juist dat beseffen dat ik hier - ondanks het zeer acceptabele optreden - een belangrijke factor mis. Want wie kan Left Hand Path nou beter voorzien van die typische maniakale vocale voordracht dan LG Petrov? Dat is precies het aspect dat ik hier mis: beleving, uitstraling, energie. Toch blijft het genieten van een klassieker uit die goeie ouwe tijd.

Alex Hellid - guitar

Nicke Andersson - drums

Uffe Cederlund - guitar, vocals

Robert Andersson - vocals

Edvin Aftonfalk - bass