Loading...

Et Moriemur - Tamashii No Yama

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-04-2022

Tracklist

01. Haneda
02. Sagami
03. Oshima
04. Izu
05. Nagoya
06. Otsuki
07. Takamagahara

De Tsjechische doommetalband Et Moriemur zette nieuwe normen voor zichzelf met hun vorige album Epigrammata, voorzien van Griekse thematiek. De band combineert al jaren elementen van death en black metal en een atmosferische 'gothic' invulling in hun volledig eigen versie van (funeral) doom.

Op het nieuwste album Tamashii No Yama - die titel geeft het al wel een beetje weg natuurlijk, samen met het artwork - worden Japanse thema's verkend, en weet Et Moriemur zichzelf opnieuw te overtreffen. Bands die zichzelf op deze manier telkens weer opnieuw weten uit te vinden zonder hun kerngeluid te verliezen hebben bij mij sowieso een streepje voor. Ik vind het echt verbluffend om te horen hoe het gebruik van wat extra instrumentarium en een frisse thematische insteek zo'n invloed kunnen hebben op het totaalplaatje.

Alleen al gedurende de zeer atmosferische opener Haneda horen we de piano en diverse strijkers voorbij komen, waardoor de sfeer echt naar een hoger niveau getild wordt. Naast viool, cello, harp en piano maakt Et Moriemur hier ook gebruik van de shakuhachi, een traditionele Japanse fluit gemaakt van bamboe, met een herkenbaar eigen geluid. Vooral in de lange afsluiter Takamagahara komt dit specifieke instrument uitstekend tot z'n recht. Overigens worden diverse instrumenten bespeeld door gast-muzikanten.

Kunstzinnige melodieën, subtiele orkestraties en vervreemdende ingetogen passages worden naadloos ingepast in de oorspronkelijke doom-death metal, het vertrouwde basisgeluid zoals we dat van Et Moriemur kennen. De verfijnde melange van oosterse en westerse geluiden worden tot een volledig logisch geheel gesmeed; ik heb op geen enkel moment dat ik naar een verzameling gekunstelde knip-en-plak-werkjes zit te luisteren. Het nummer Otsuki is denk ik wel een goed voorbeeld van deze dynamiek.

De melodieus-atmosferische muziek wordt voorzien van een rauwe, hees-gruntende, getormenteerd klinkende zangstem, die het midden houdt tussen sludge-geschreeuw en een black metal-krijs. Ook van dit aspect vind ik het wonderlijk hoe goed het hier wordt ingepast, want eigenlijk vind ik die zang helemaal niet zo geweldig.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik opnieuw onder de indruk ben van hetgeen Et Moriemur mij voorschotelt. Tamashii No Yama (ziel van de berg?) brengt deze band weer een stukje verder in hun toch al niet misselijke ontwikkeling. Petje af!

Zdeněk Nevělík - Vocals, keyboards

Aleš Vilingr - Guitars

Honza Tlačil - Guitars

Karel "Kabrio" Kovářík - Bass

Michal "Datel" Rak - Drums