Loading...

Evil - Ride To Hell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-06-2021

Tracklist

01. Evil
02. Son of a Bitch
03. Ride to Hell
04. Control Yourself
05. Always Be Behind
06. Loser
07. Kill Your Woman in Bed
08. Where You Belong

Tegelijkertijd met de re-release van Evil's Message komt Mighty Music ook met een compilatie van al even oud materiaal. Onder de titel Ride To Hell verschijnt een combinatie van Evil's debuut demo-tape, oorspronkelijk uitgebracht in 1983, en de vijf audio-tracks van Live On Stage, die in 1985 als video verscheen. Het gaat daarbij om opnames van een optreden in de Grøndal Bio in de Deense hoofdstad Kopenhagen, op 2 februari 1985. Uiteraard geheel opnieuw gemasterd en voorzien van gerestaureerd artwork, inclusief zeldzame foto's. Meer old-school en heavy metal dan dit wordt het bijna niet.

Het is even wennen om het nummer Evil te horen zonder z'n intro Evil's Message, zoals ik dat in 1985 van de Rave-On verzamelaar heb leren kennen, en daarna nog vaak gehoord. Wel is meteen duidelijk waar deze band voor staat: eerlijke heavy metal, lekker underground, en dat typische 'evil' tintje. Juist de combinatie van de onbevangenheid en dat occulte, duistere sfeertje spreekt mij zo enorm aan. Son Of A Bitch ken ik natuurlijk ook al van de EP, maar Ride To Hell is nieuw voor mij. Wanneer iemand me dat zonder enige context zou laten horen, zou ik gokken dat dit Angel Witch zou zijn (al past de stem niet helemaal). En dat bedoel ik echt heel positief!

De kwaliteit van de live-opnames is - zoals te verwachten - niet om over naar huis te schrijven, vooral de snelste stukken doen bij vlagen pijn aan de oren, maar de vijf nummers klinken overwegend toch nog vrij acceptabel. In elk geval zijn de intenties duidelijk, en komt zeker in de langzamere stukken de welbekende sfeer goed over.

Ik vind het inmiddels wel jammer dat Evil tijdens hun eerste korte bestaansperiode niet wat meer materiaal heeft achtergelaten. Het had de band misschien net wat meer status kunnen geven. EP Evil's Message staat voor altijd in mijn geheugen gegrift; de enige 'langspeler' die ooit onder de naam Evil werd uitgebracht betreft Shoot The Messenger in 2015, en die kon me niet echt bekoren. Bovendien sprong de band (met drummer Freddie Wolf als enige oudgediende) aansluitend weer direct op non-actief.

Inmiddels schijnt Evil weer actief te zijn, en is een nieuw studioalbum aangekondigd dat eind 2021 moet verschijnen. Ik neem vooralsnog een afwachtende houding aan.

Kim Xmas - guitar

Pearl Angel - vocals

Pete Hurricane - bass

Freddie Wolf - drums

Tommy Strauss - guitars