Loading...

Existentia - Calculating Failure

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-10-2021

Tracklist

1. Planned Obsolescence
2. Calculating Failure
3. Artifice Hallucination
4. Fulminate

Existentia, vorig jaar ontstaan vanuit de quarantaine-situatie, is een brute, technische death metal power-entiteit. Het doel is om met old school vibes en meedogenloze technische details hun eigen brute chaos te creëren. Calculating Failure is het eerste visitekaartje, een EP met vier spetterende tracks.

Het death metal-trio Existentia, dat een voorliefde voor ingewikkelde brutaliteit en dat combineert met woeste agressie, is ontstaan ​​​​uit de pandemie. De band combineert old school songstructuren met moderne technische vaardigheden om een ​​unieke en verfrissende luisterervaring te produceren. Door samen te werken met Grammy-genomineerde producers Carson Slovak en Grant McFarland van Atrium om hun debuut-EP te produceren, zijn de extreme metallers niet van plan zich in te houden.

Bestaande uit voormalige leden van prominente Northeast metal-outfits (Polemecist, Young Graves), vormt de eclectische achtergrond een integraal aspect van Existentia's geluid. Geïnspireerd door deze projecten zijn invloeden te horen in het muzikale arrangement en de tekstuele inhoud. Vanaf het begin, Planned Obsolescence, hoor je krachtige, boosaardige keelgeluiden, doorheen zwaar vervormde lage tonen van gitaar en bas, naast de drijvende kracht van intense blastbeats.

Existentia onderzoekt de essentie van extreme metal en sleept het mee naar progressieve territoria. Calculating Failure bereikt nog lagere tonen over de hele instrumentatie en levert onverwachte akkoordenschema's en onsamenhangende ritmes op. De muur van geluid die uit Fulminate wordt gegooid, laat de muziek verder met het duister in contact komen.

Existentia probeert niet alleen de verborgen diepten te verkennen met hun composities, maar blinkt uit door extreme tonaliteiten naar de rand te duwen met radicale experimenten. Met zo'n enorm vertoon van muzikale manipulatie in hun debuut-release, is het duidelijk dat Existentia ernaar streeft om een verpletterende indruk achter te laten. Wat mij betreft is deze combinatie van technische hoogstandjes en een donkere atmosfeer een geslaagde eerste poging!

Travis Huffton - Bass

Jacob Nunn - Drums, Vocals

Ross Huber - Guitars