Loading...

Extreme Cold Winter - World Exit

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-10-2021

Tracklist

01. Animals in Wintertime
02. Time Space World
03. Permafrost Entombment
04. The Sea Taketh
05. Pharmakia
06. Serpent's Seduction
07. Cursed Like Cain

We hebben ze niet (meer) in Nederland, extreem koude winters, dat maakt deze band rond veteraan A.J. van Drenth (Temple, Beyond Belief, Beast Of Revelation) alleen nog maar meer bijzonder. Samen met Pim Blankenstein (Officium Triste, The 11th Hour) en Seth van de Loo (Severe Torture, Centurian/Nox, tegenwoordig ook Cthuluminati) was hij al een paar jaar bezig om lompe muziek in elkaar te sleutelen. Eindelijk verscheen in 2015 dan een eerste EP: Paradise Ends Here.

We hebben dan toch nog lang op de opvolger moeten wachten. Maar dat wachten blijkt de moeite waard, want dat levert deze keer niet 'slechts' een EP, maar een heuse langspeler op: World Exit. Voor deze gelegenheid heeft het basis-trio gezelschap gekregen van The Monolith Deathcult's alleskunner Carsten Altena op toetsen, terwijl producer / technicus / studiobaas Hans Pieters de baspartijen heeft ingespeeld. Al met al zorgt deze aanpak voor nog meer body en power, vooral het atmosferische toetsenwerk heeft z'n meerwaarde. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen.

Ik durf gerust te zeggen dat ik na de debuut-EP al langer uitkeek naar meer muziek van Extreme Cold Winter. Deze band maakt precies die klassieke epische doom metal waar ik zo van hou. Meer nog dan zes jaar geleden zit de doom vernuftig in elkaar. Het is goed om te horen dat deze keer meer tijd is besteed aan de details, de franje. Zoals al genoemd de toetsen, maar ook subtiele sampletjes die voor extra sfeer zorgen (het instrumentale(!) The Sea Taketh). Het lijken kleinigheden, maar juist die zorgen voor net dat tikje extra; als tegenspel ten opzichte van het zware en slome gebeuk dat wordt voortgebracht.

Natuurlijk zorgen ook melodieuze, zwierige, soms zelfs pakkende gitaarleads voor het tegenwicht in de sombere basis-aanpak. Net zo goed als een sporadisch opwellende tempoversnelling (Pharmakia). Maar de hoofdrol blijft (gelukkig maar) voor de voortdeinende melancholieke aanslagen op de snaren in combinatie met hevig beukend drumwerk. En natuurlijk de rauwe grunt van eeuwige sombermans Pim Blankenstein. Extreme Cold Winter bestaat wat dat betreft uit een trio dat de doom metal door de aderen heeft stromen. En dat allemaal gewoon van eigen bodem!

Het mag duidelijk zijn: deze muziek raakt me in al z'n facetten. Natuurlijk vindt van Drenth geen nieuw doom metal-wiel uit. Hij doet simpelweg waar hij goed in is: het neerpennen van memorabele doom metal-composities die de liefhebber met het kippenvel op de armen achterlaat. Of het nou monolithische epossen zijn als Time Space World en afsluiter Cursed Like A Cain, of relatief korte spanningsboogjes als Permafrost Entombment en The Sea Taketh, wat mij betreft is alles raak. Op World Exit kan ik nog wel even teren, maar mocht ooit de aankondiging komen voor nieuw Extreme Cold Winter-materiaal, dan weet ik zeker dat ik weer eerste rang zit om er bij te zijn!

A.J. van Drenth - guitars

Pim Blankenstein - vocals

Seth van de Loo - drums

Hans Pieters - bass

Carsten Altena - keyboards