Loading...

Faidra - Six Voices Inside [reissue]

Gepost in Reviews door Edwynn op 18-11-2023

Tracklist

01. A Pact Amongst Wolves
02. The Depths
03. Obsequies
04. Tomb of Giants
05. The Judas Cradle
06. Six Voices Inside

Over hoe eenvoud tot iets ongekend monumentaals kan leiden, is een les die het geheimzinnige heerschap achter Faidra ons leert met dit album dat Six Voices Inside is gedoopt. Het spoor van deze innerlijke stemmen brengt de luisteraar terug naar de jaren negentig waar Spartaans gitaar- en ritmewerk voorzichtig werd gecombineerd met gedoseerd doch onheilspellend toetsenwerk.

De naam Burzum komt al snel bovendrijven. Maar Faidra neemt wel louter het contemplatieve aspect mee dat een album als Filosofem zo typeerde. Six Inner Voices is wel meer dan een Burzumverering. De kille klanken kondigen weliswaar black metal aan. Het algehele gevoel dat het album oproept is dat gevoel dat melodieuze doom ook oproept. Het uitgeleide van het titelnummer herinnert vaagjes aan de Katatonia van Brave Murder Day en Discouraged Ones. Dat stemmige koortje is ook zeer effectief daar.

Als een eenzame kluizenaar die opgesloten zit in een achterafkamer van een middeleeuws klooster. Waar de regendruppels langzaam maar zeker een weg weten te banen door het kieren van het dak en vervolgens het afgebladderde pleisterwerk van een plafond dat eens wit was ernstig aan het aantasten zijn.

Het ritme van dat tergende getik van druppels die naar binnen willen, brengen na nachten van ergernis uiteindelijk die meditatieve status die nodig is om deze reis door het innerlijk te kunnen nemen. Een reis die geschiedt in eenzaamheid. Het leidt allemaal niet tot wanhoop maar wel tot berusting.