Loading...

Far Away - Viaje

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-05-2019

Tracklist

01. Uyuni's Lullaby
02. A Storm In Sajama
03. Dust And Sun
04. Rest At Firecamp
05. Uturuncu
06. Tierra [Bonus]

Far Away is een Frans collectief dat gevormd werd in 2016 door zanger en gitarist Flo Lemonnier. Zijn thematische (en misschien deels ook wel muzikale) inspiratie haalde hij uit diverse bezoeken aan Zuid-Amerika. Geïnspireerd door de wonderen van de aarde, neemt de band je mee op een reis door de elementen. Far Away voelt zich betrokken bij de bescherming van flora en fauna. Door de krachten te bundelen met verschillende onderzoeksprojecten en verenigingen, brengt het een ecologische boodschap over via z'n muziek en optredens. Viaje is daarvan het eerste tastbare resultaat.

Wanneer ik albumopener Uyuni's Lullaby voor het eerst hoor denk ik in eerste instantie: hoezo inspiratie van wereldse muziek? Dit is simpelweg lekker groovende rock/metal, die enerzijds raakt aan stoner, maar op andere (zwaardere) momenten doet denken aan de groovende metal van bijvoorbeeld de landgenoten van Gojira. Niks om je voor te schamen hoor. Ook Uturuncu laat de duidelijke tweedeling horen die zo exemplarisch is voor de muziek van Far Away: enerzijds rustgevende momenten, afgewisseld met wild en hard groovende fragmenten.

A Storm In Sajama vervolgt, en dat nummer werpt een ander - vooral meer ingetogen - licht op de zaak. Waarbij ik de vergelijking met bijvoorbeeld Pink Floyd echt niet links kan laten liggen. Laten we het maar houden op alternatieve metal, met een insteek die schommelt tussen een diversiteit aan invloeden, van atmosferische of wat 'ruimtelijke' rock tot extreme metal, met een tussenstop bij nadrukkelijke post-invloeden. Een wat chaotische invulling ligt daarbij op de loer, maar die weet Far Away goed te vermijden.

Eigenlijk vind ik de leadzang hier een beetje de dissonante factor, want die is eigenlijk veel te rauw voor de verder fraaie muziek. Dat gaat zo ver dat ik de zang bij vlagen ervaar als een storende factor; en dat is jammer, want de muziek verdient echt de volle aandacht. Wat ik daarentegen wel heel leuk gedaan vind, is het gebruik van Engels en Frans door elkaar binnen een nummer, dat geeft toch net weer een andere luisterervaring.

Al met al biedt Far Away een interessante kijk op musiceren, voor als je net wat "out of the box" denkt. Geen voorgekauwde patronen, geen standaard riedels, maar misschien ook net wat te weinig spanning. Ik vind zelf niet alle tracks even spannend, maar vooral het lange A Storm In Sajam ervaar ik zeker als een interessant hoorspel. Ik denk dat deze muziek de aandacht verdient van specifieke liefhebbers.

Flo Lemonnier - zang, gitaar

Grégoire Debord - gitaar, zang

Alexandre Sara-Douek - bass

Loïs Arnaldi - drums, zang