Loading...

Felled - The Intimate Earth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2021

Tracklist

01. Ember Dream
02. Fire Season on the Outer Rim
03. The Rite of Passage
04. Sphagnum in the Hinterlands
05. The Salt Binding

De Amerikaanse band Felled is in 2010 opgericht onder de naam Moss Of Moonlight, bracht in 2012 debuutalbum Seed uit, gevolgd in 2013 door EP Winterwheel. Vervolgens werd in 2014 de naam veranderd naar de huidige, Felled. Het bezielende echtpaar Cavan Wagner en Jenn Grunigen heeft sinds 2016 weer een complete bezetting om zich heen verzameld, en zojuist het eerste album onder de nieuwe naam uitgebracht: The Intimate Earth.

De bandleden zijn naast Felled allemaal actief (geweest) in diverse (neo-)folk-bands en -projecten, en dat hoor je overduidelijk terug in Felled. Ook de thematiek ligt diep geworteld in de natuur en het paganisme. Met Moss of Moonlight gingen de teksten over Cascadia; een concept waarbij de bioregio Pacific Northwest zijn eigen onafhankelijke, autonome land wordt.

Met (melodieuze) black metal als kapstok tovert Felled zeer fraaie plaatjes voor. Dit geraamte wordt aangekleed met - uiteraard - folk-elementen, maar ook melodieuze doom-death a la My Dying Bride. Dat heeft dan niet alleen te maken met de hoofdrol voor het vioolspel, maar ook de opbouw van de langere nummers en de dynamiek tussen felle metal-stukken en meer ingetogen passages. De metal van Felled is overwegend aan de tragere kant, en ik kan me heel goed voorstellen dat ook doom-liefhebbers hier goed naar kunnen luisteren (ik ga mezelf maar even na).

Bij black metal moet je hier dus absoluut niet denken aan de koude variant met z'n ijselijke gegil en vlijmscherpe riffs, maar de aardse, warmere uitvoering, met veel diepte in het spel en een sterke atmosferische uitstraling. Naast het al genoemde instrumentarium zorgt ook de meerstemmige zang voor de gelaagdheid in de luisterervaring. De mannelijke stem grunt, terwijl twee dames er hun cleane zang-harmonieën doorheen weven, zoals in Fire Season on the Outer Rim heel fraai wordt gedemonstreerd.

The Intimate Earth is een ijzersterk album in het neo-folk-metal-genre, als zoiets al bestaat. Hoe dan ook denk ik dat deze band een breed publiek moet kunnen aanspreken. Luister zelf maar eens:

Isamu Sato - Bass guitar

Tiffany Holliday-Wagner - Violin, Viola, Vocals

Jenn Grunigen - Drums, Vocals

Cavan Wagner - Vocals, Guitars