Loading...

Flotsam & Jetsam - Flotsam and Jetsam

Gepost in Reviews door Marc Brouwer op 12-05-2016

Tracklist

01. Seventh Seal
02. Life Is a Mess
03. Taser
04. Iron Maiden
05. Verge of Tragedy
06. Creeper
07. L.O.T.D.
08. The Incantation
09. Monkey Wrench
10. Time to go
11. Smoking Gun
12. Forbidden Territories

Op 20 mei aanstaande komt Flotsam & Jetsam met hun veertiende(!) langspeler op de proppen. Een uitvoerige introductie lijkt me niet echt van toepassing voor deze thrash metal band uit Phoenix, Arizona. De band bestaat al ruim dertig jaar dus neem ik aan dat Flotsam & Jetsam al dan niet vast gegrift in je geheugen, de naam bekend voor moet komen. Voor de echte liefhebber zal er zelfs een limited edition van de Flotsam and Jetsam CD (tevens de titel) verschijnen.

In de vijf maanden voorafgaande, kwamen de mannen met maar liefst achttien rauw geschreven nummers aan zetten. Omdat het schrijven in zo'n rap tempo ging, wat dus aardig vruchten afgeworpen heeft, hadden ze het idee om met een dubbel-release uit te gaan komen. Maar Flotsam & Jetsam gaan al wat langer mee dan vandaag, en dus besloten ze om de allerbeste songs er uit te pikken om hun album vol zogeheten killer tracks te zetten. "All killers no fillers" weet je wel. Best knap dat ze dan zes nummers nog wat minder vonden, want de twaalf die overblijven zijn inderdaad knallers! Bijzonder interessant dat je na ruim 30 jaar ervaring in zo'n korte tijd nog moeite hebt om uit al je nummers te moeten kiezen. Dat zegt aan de andere kant wel heel veel over deze band. Bijvoorbeeld dat ze na al die jaren nog steeds aan de top staan.

Dat deze band ook live zeer goed te pruimen is, heb ik zelf mogen aanschouwen op het prachtige festival Into The Grave alwaar ik een zeer frisse Flotsam & Jetsam heb mogen aanschouwen. Natuurlijk hoef je van deze band niks vernieuwends te verwachten, maar wat naar mijn mening hun kracht is, dat je gewoon goudeerlijke thrash te verduren krijgt, die met een goeie hedendaagse productie meer dan zeer up to date is.

Als albumopener Seventh Seal door de speakers schalt valt me eigenlijk in eerste instantie niet eens op wat voor een voortreffelijk nummer dat eigenlijk is. Erg prettig te vernemen dat je op het verkeerde been wordt gezet. Het opent vrij basic, maar gaandeweg krijg je toch wel een zeer prettig nummer voor je kiezen. Als Life Is a Mess begint krijg ik het gevoel dat waar Anthrax met hun laatste cd gestopt is, Flotsam & Jetsam er juist nog een schepje boven op doet. Zeer pakkende, snelle riffs schieten je werkelijk om de oren. Na de drummer-wissel van oudgediende Kelly Smith naar bandvriend Jason Bittner neemt deze man zijn functie zeer serieus; niet al te opvallend in het geheel gemixt, hebben we hier met een zeer getalenteerde drummer te maken.

Wat moet ik over frontman Eric 'AK' Knutson nog zeggen? Dit is en blijft bij uitstek een zeer maar dan ook zeer goede zanger. Dit zowel live als op plaat. Omdat alles geweldig goed geproduceerd is , denk je in het begin, goh leuke plaat, maar deze schijf is echt een luisterplaat. Luister en ontdek! Dit is wat mij betreft een mega-schijf. Kijk vooral nog even in onze concertagenda om te zien wanneer Flotsam & Jetsam live te bewonderen is in de buurt!

Eric 'AK' Knutson - vocals

Steve Conley - guitar

Michael Gilbert - guitar

Jason Bittner - drums

Michael Spencer - bass

  • Zozo, top-review Marc!

    Door Chris van der Aa op 12-05-2016 17:18:39

  • Dank je wel Chris !!!

    Jij ook bedankt. Zo was een beetje de bedoeling. Dank je wel

    Door Marc Brouwer op 12-05-2016 18:51:11