Loading...

Forsaken Crown - The Ignorant One

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2019

Tracklist

01. Through My Eyes
02. Corpse Eater
03. God Works in Mysterious Ways
04. The Ignorant One
05. Quand Vint L'Aurore
06. The Lurking Fear
07. The Dying Lust
08. World Of Tyrants

Forsaken Crown is een nog relatief nieuwe band, met leden afkomstig uit zowel België als Frankrijk (omgeving Mons). De eerste contouren ontstonden ergens in 2014 toen bassist Thomas en drummer Cedric samen een band wilden beginnen. Toen gitarist Matthieu en zanger Alexandre zich al snel bij het tweetal voegden werd vanaf februari 2015 serieus werk gemaakt van Forsaken Crown. Tweede gitarist Julien voegde zich eind december bij de band. Al snel had het vier/vijftal de nodige aansprekende optredens te pakken, zo werd al het podium gedeeld met bands als Leng Tch’e, Age of Torment, Dagoba, Do Or Die, Komah en Aborted. Eind april van dit jaar verscheen het debuut van de Frans-Belgische combine: The Ignorant One.

Zoals het een jonge metalband betaamt stort ook Forsaken Crown zich op moderne muziek. Hun harde, lompe, krachtige metal houdt het midden tussen metal- en deathcore, bevat veel groove, en is volgestopt met breaks en tempowisselingen. Het machinaal klinkende, zwaar getriggerde drumwerk legt een onmiskenbaar strakke basis, waar overheen straffe riffs en rauwe vocalen hun weg vinden naar vettige grooves en ongebreidelde energie. Opener Through My Eyes staat meteen garant voor een snoeihard begin, en laat horen dat deze jongelingen weten wat in deze tijd van een metalband gevraagd wordt.

Corpse Eater en Quand Vint L'Aurore zijn twee welkome rustpuntjes te midden van het beukende en groovende geweld. Opbouw en verscheidenheid zijn sowieso wel sterke punten hier; er wordt nogal eens begonnen met akoestisch gitaarspel, om pas na verloop van tijd dreigend aan te zetten. Maar als de muzikanten dan los gaan, is het ook gelijk goed raak: gedreven en energiek wordt opgebouwd naar ronduit agressieve stukken.

God Works in Mysterious Ways vind ik persoonlijk wel een lekkere track; deze bevat naast de gedoseerde snelle stukken een sterke opbouw, en laat in de wat tragere stukken een beetje onheilspellende, overdonderende bruutheid horen. Ook The Lurking Fear heeft dat wel een beetje. Het doet me goed dat de band zich niet slechts verliest in verbluffende snelheden, maar ook groove en emotie laat horen; hetgeen toch te vaak ontbreekt bij moderne metal-producties vind ik.

Hoewel ik als old school liefhebber vaak moeite heb met nadrukkelijk moderne bands en albums, heeft Forsaken mij overtuigd met The Ignorant One. Daar komt waarschijnlijk bij dat het album met acht titels en een speelduur van zo'n 26 minuten niks te lang, en lekker overzichtelijk is. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om een album van 40 of 50 minuten met deze muziek te moeten beluisteren; er gebeurt namelijk nog best veel in de korte, compacte tracks. Deze dosis volstaat, en kan ik, vanwege de goede opbouw en variatie, zelfs waarderen.

Alexandre Malachenko - Zang

Matthieu Leclercq - Gitaar

Julien Moury - Gitaar

Thomas Vandries - Bas

Cédric Tiborcz - Drums