Loading...

Fractal Cypher - Prelude To An Impending Outcome

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-12-2018

Tracklist

01. Coming Back To Life
02. The Grandeur Of It All
03. From The Above And To The Stars
04. Red Lady

De Canadese metalband Fractal Cypher ken ik dankzij de singles en video's van hun eerste en tot nu toe enige langspeler The Human Paradox (2016) al een paar jaar. Tot mijn eigen verbazing heb ik dat album nooit besproken. Inmiddels heeft de band een nieuwe EP uit met vier tracks: Prelude To An Impending Outcome; dus vind ik het alsnog tijd voor een nadere kennismaking. Sinds 2014 hebben ex-Far From Reality-leden Simon Lavoie (zang), Ludovick Daoust (keyboard) en Vincent Bruneau (gitaar) zich toegewijd aan Fractal Cypher en met de toevoeging van Tommy Fradette op bas en Steven Cope op drums, zijn ze ingesteld om hun boodschap de (metal)wereld in te sturen.

Fractal is een term die meestal wordt gebruikt om een ​​geometrische vorm of een ontwerp te beschrijven. Het is een geometrische vorm of object dat voortdurend evolueert van zijn oorspronkelijke vorm. Cypher betekent een geheime manier van schrijven om een ​​bericht of een code te verzenden. Deze twee concepten bij elkaar gevoegd, betekent een zich herhalende geheime code die voortdurend op zichzelf evolueert, dus het is eindelijk een boodschap die nooit te vinden is.

Het vijftal vervaardigt een soort van progressieve metal, met interessante composities, naadloze overgangen en theatrale intermezzo's om de luisteraar bij de les te houden. Met in gedachte het thema van voortdurende veranderingen (een constante evolutie) zijn de muzikanten net zo veelzijdig in hun muziek als in hun muzikale interesses, speels dartelend tussen zowel klassieke als progressieve rock en metal-stijlen, maar ook djent, groove, death- en metalcore komen voorbij. De vier tracks bevatten elk voor zich zo veel uiteenlopende muzikale invalshoeken dat de vergelijking met een ritje in de achtbaan hier wel op z'n plaats is.

Ik heb hier wel vaker mijn waardering uitgesproken voor bands en muzikanten die ingewikkelde muziek toch logisch en enigszins behapbaar kunnen laten klinken, zonder in te boeten aan technische en compositorische vaardigheden; Fractal Cypher beheerst die kunst in mijn beleving ook. Ondanks dat er in de vier composities enorm veel gebeurt, en ze verre van compact zijn, is het geheel overwegend toch goed te volgen. Melodie, kracht en energie, en technische hoogstandjes zijn in evenwicht.

Vanaf het intro van opener Coming Back To Life met het samenspel van pianospel en zang, via de sonische uitbarstingen in de heavy track From The Above And To The Stars tot aan de jazz-invloeden in afsluiter Red Lady, Fractal Cypher laat het allemaal even logisch klinken. De progliefhebber kan z'n hart ophalen met de complexe solo's en de uitdagende songstructuren, terwijl de klassieker ingestelde metalfan zich lekker kan laten meevoeren met de afwisselend groovende en hakkende riffs, en de beukende ritmesectie. Fractal Cypher toont zich een veelzijdige metalband.

Vincent Bruneau - Guitars

Ludovick Daoust - Keyboards

Simon Lavoie - Vocals

Tommy Fradette - Bass

Steven Cope - Drums