Loading...

Frowning - Extinct

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-03-2017

Tracklist

01. Nocturnal Void
02. Encumbered by Vermin
03. Veiled in Fog
04. Buried Deep
05. Frédéric Chopin's Marche Funèbre

Frowning is de eenmansband van een veelkunner die onder het alias Val Atra Niteris (ook actief in Ad Cinerem, waarover ik later misschien ook nog te spreken kom) opereert. Deze jongeman uit Duitsland is pas 22 jaar; toch is hij al sinds 2011 met Frowning bezig. Na een paar singles kwam hij in 2014 met debuutalbum Funeral Impressions, dat aan mij voorbij gegaan is. Wel heb ik hier de opvolger Extinct voor me, die vorige maand verscheen.

Extinct komt in vijf nummers tot ruim over het uur. Hiervan is de interpretatie van Frédéric Chopin's Marche Funèbre het kortste met ruim zes minuten, terwijl het epos dat daaraan voorafgaat, Buried Deep, maar liefst 21 minuten duurt. De conclusie is gerechtvaardigd: je kunt hier inderdaad doom metal verwachten; meer bepaald: funeral doom volgens bekend recept.

Het vaak eenvoudige karakter van funeral doom leent zich prima voor een eenmansband, hier komt dan ook nauwelijks technisch vernuft of veel afwisseling voorbij. De muziek beweegt zich vrijwel constant voort in hetzelfde trager-dan-traag tempo. Het gitaarwerk (logge riffs, slome akkoorden) hangt als een zware maar prettig klinkende sluier over het geheel heen; de basic ritmesectie valt daarbij haast in het niet, terwijl op de achtergrond verfijnd toetsenwerk voor sfeer en melodie zorgen.

Een pluspunt is er voor de vette grunt, die je niet verwacht van een 'jochie' van die leeftijd. Een ongekend diepe grunt die lijkt op te borrelen vanuit de nog onverkende krochten van een smerig moeras. In weerwil van de muziek, die dat niet echt is, is de sfeer wel spannend. Lekker depressief, desolaat, vereenzamend. Ook een plus voor de productie (ook van de hand van het opperhoofd zelf) die weliswaar niet echt opvalt of spettert, maar op z'n minst toch zeer adequaat is.

Extinct is zeker niet het spannendste doom-album dat ik ooit hoorde, maar is toch wel een goede middenmoter in het genre. Bovendien is de maker pas 22, dus wie weet wat we de komende jaren nog kunnen verwachten. Ik ga Frowning in elk geval in de gaten houden!

Val Atra Niteris - zang, gitaar, bas, drums, toetsen