Loading...

Gallia - Everflame

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-10-2019

Tracklist

01. Rain Starlight
02. Devil's Cry
03. Rise of the Fallen
04. Papercuts
05. Fight of Fools
06. Frozen Sun
07. Rain Starlight (Orchestral Version)
08. Devil's Cry (Orchestral Version)
09. Rise of the Fallen (Orchestral Version)
10. Papercuts (Orchestral Version)
11. Fight of Fools (Orchestral Version)
12. Frozen Sun (Orchestral Version)

Niet alleen in Nederland, maar ook in België tiert het zogenoemde female fronted symfonische metal-genre welig. Opgericht in 2015 voegt Gallia zich in deze scene; EP Everflame is het eerste fysieke wapenfeit. Zes nummers in ruim 26 minuten speeltijd vormen het eerste visitekaartje van deze band.

Gallia is geen band die zuinig is met hun ideeën. De nummers laten weelderige arrangementen horen, waarin diverse elementen en invloeden verenigd worden. Gitarist Yannick schrijft de muziek, zangeres Elyn de verhalende teksten - zij zijn inmiddels in het dagelijks leven een stel, de samenwerking blijkt zeer vruchtbaar - en het totaalplaatje levert strak uitgevoerde, interessante muziek op, die een vrij breed spectrum binnen het metalen landschap bestrijkt.

Verwacht hier geen slappe 'excuus-metal' maar een goed geoliede machine met een gezond zelfvertrouwen en sterke nummers. De composities zijn weliswaar niet al te ingewikkeld, maar wel goed doordacht, en de insteek is overwegend pakkend. Het merendeel van het materiaal is gelukkig ook lekker uptempo. De riffs komen goed uit de verf, en zowel power als bombast zijn volop aanwezig. De productie is passend helder, en wat mij betreft ook zeer adequaat gedaan. De nummers zijn compact, en weliswaar best 'vol' maar zeer makkelijk beluisterbaar, ik hoor geen overbodige poespas.

Opener Rain Starlight is direct een goed voorbeeld van de combinatie van stevig gitaarwerk en neo-klassieke(?) epiek. Ik vind de stem van Elyn hier erg goed bij passen. Devil's Cry is voor mij een iets te blij huppeldeuntje met een wat folky insteek; deze bevalt me wat minder. Het intro van Rise Of The Fallen is veelbelovend, goed de spanning opbouwend; het blijkt dan ook een lekker donkere, beukende track. Fight Of Fools spreekt me weer wat minder aan. Het enige echt trage nummer van de zes heeft bij vlagen een wat ballad-achtig karakter, dat had van mij niet gehoeven. Ik vind deze de minste van de EP. Afsluiter Frozen maakt daarna veel goed. Met opnieuw een spannend intro is dit weer een echte metal-stamper, voorzien van epische symfonische partijen.

Voor de liefhebber zijn de zes tracks ook nog te horen in 'kale' orkestrale versies. Uiteraard luistert dit net wat anders weg; het zijn precies dezelfde tracks, maar dan zonder de naturel metal-instrumenten en zonder zang. Ik begrijp dat met name de componist dit erg interessant vindt, maar ik weet niet of alle luisteraars hier op zitten te wachten. Ik vind het leuk om een keer gehoord te hebben, ik begrijp de toevoeging ook wel, maar dit tweede gedeelte van deze release zal ik niet vaak meer beluisteren. Al met al is Everflame wat mij betreft een overtuigend visitekaartje van een aanstormende band.

Laurens Vandebroek - Bass

Dieter Vantilt - Drums

Yannick Maris - Guitars

Davy Coningx - Guitars

Elyn Vandenwyngaert - Vocals