Loading...

Gama Bomb - Bats

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-03-2024

Tracklist

01. Prologue: Under the Pyramids
02. Egyptron
03. Living Dead in Beverly Hills
04. Rusted Gold
05. Materialize
06. Mask of Anarchy
07. Don't Get Your Hair Cut
08. Dreamstealer
09. Speed Funeral
10. Secular Saw
11. Bats in Your Hair

Gama Bomb is al even bezig, en komt eind 2023 met hun achtste album: Bats. Op puur muzikaal gebied zijn er voldoende vergelijkingen te bedenken binnen de thrash/speed/crossover-scene, maar ik vond toch wel dat Gama Bomb zoiets als een eigen geluid heeft weten te ontwikkelen. Municipal Waste en Iron Reagan zijn bands die ik leuk vind en qua geluid dicht in de buurt zitten, verder terug in de tijd denk ik aan (oude) Anthrax en Overkill. Inderdaad, veel Amerikaanse invloeden. Maar op Bats gaan de Ieren een hele andere kant op: de authentieke Egyptische tombes.

Hoewel de tekstuele inhoud verschillende kanten op gaat, is het album verbonden met een op de jaren zestig geïnspireerde esthetiek, zoals blijkt uit het artwork, dat dient als een visueel eerbetoon aan de iconische designtrends en de popcultuur van de jaren zestig. De albumhoes is gemaakt door de legendarische Graham Humphreys, de kunstenaar achter iconische posters voor A Nightmare On Elm Street, Evil Dead en What We Do In The Shadows. Klassieke horror, inderdaad.

Wat betreft de muzikale insteek slaagt Gama Bomb er in trouw te blijven aan hun kenmerkende thrash-crossover-geluid, dat gedurende twintig jaar tot in de perfectie is verfijnd aan de frontlinie van het headbangen en vuistslingeren. Maar Gama Bomb weet deze keer enigszins out of the box te musiceren, en introduceert genre-vreemde elementen met het gastoptreden van de Ierse muzikant Gavin Kerins, en van hiphop-pionier The Egyptian Lover die rapt op - uiteraard - Egyptron.

Uiteraard zijn deze bijdragen erg welkom voor de afwisseling, al zijn de diverse Oosterse / Egyptische gitaarloopjes en dergelijk sowieso al leuk gedaan binnen deze context. Onder de streep blijft het toch het vertrouwde vol-gas beukwerk waar Gama Bomb het voornamelijk van moet hebben. En blijft de factor humor onderhuids aanwezig, zodat serieuze onderwerpen ook met een knipoog behandeld kunnen worden - zoals in Don't Get Your Hair Cut (Long Hair Till I Die!) of afsluiter Bats In Your Hair.

Ik vind het zelf altijd wel aardig om een tijdreisje als dit voorgeschoteld te krijgen: muziek die me doet denken aan de tijd dat ik opgroeide met (thrash) metal. Leuk!

Domo Dixon - Guitars, Vocals

John Roche - Guitars

Philly Byrne - Vocals

Joe McGuigan - Bass, Vocals

James Stewart - Drums