Loading...

Gatekeeper - Grey Maiden

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-03-2019

Tracklist

01. Grey Maiden
02. Tale of Twins
03. Moss
04. Richard III (Tredegar cover)

Het Italiaanse label Cruz Del Sur heeft al jaren een fijn neusje voor het uitbrengen van de meest obscure epische heavy metal-plaatjes. Deze keer is het de beurt aan het Canadese Gatekeeper. Die band is opgericht in 2009, eerst nog als solo-project van gitarist Geoff Blackwell, maar gaandeweg uitgegroeid tot een volwaardige band. Tot nu toe grossierde de band vooral in het uitbrengen van singles, EP's en splits. Vorig jaar verscheen een eerste full length, East Of Sun. Die heb ik nog gemist, maar met al weer een nieuwe EP, Grey Maiden, is er dan nu alsnog de kennismaking.

De EP bevat twee gloednieuwe composities (Grey Maiden en Moss), een covernummer (Richard III) en een track opnieuw opgenomen van hun eerste EP, Tale Of Twins. Titelnummer en opener Grey Maiden klinkt eigenlijk precies zoals ik zou kunnen verwachten van een Cruz Del Sur-band afkomstig van het Noord-Amerikaanse continent. Dat klinkt natuurlijk voorspelbaar, dat is het stiekem ook wel een beetje, maar toch vind ik dit nog altijd heerlijke muziek om naar te luisteren. Lekkere oubollige, maar goudeerlijke pure heavy metal, rechtstreeks vanuit de tijdmachine.

Moss is een akoestische folk-achtige ballad, wat mij betreft een beetje overbodig op een maar vier tracks tellende EP. Ik vind de track hier sowieso geen meerwaarde hebben, en hou er zelf ook niet zo van. Richard III, tenslotte, is een nummer origineel gebracht door Tredegar, een nogal obscure NWOBHM-band uit Wales, van hun album Tredegar uit 1986. Grappig genoeg misschien wel het meest gedreven nummer van het viertal hier op de EP, waarbij obscuur inderdaad het sleutelwoord lijkt, want zo klinkt het nummer ook. Het bevat een heerlijke donkere atmosfeer.

De nabije toekomstplannen van Gatekeeper omvatten een tournee door Europa (samen met de labelgenoten van Sanhedrin uit New York, net een nieuw album uit) ter ondersteuning van Grey Maiden, inclusief spots op belangrijke festivals zoals Hell Over Hammaburg, Swordbrothers en Up The Hammers. Naast meer live data in thuisland Canada, zal de band aan de slag gaan voor een tweede langspeler. Tot dan moeten we ons zoet houden met dit smakelijke tussendoortje.

Geoff Blackwell - Guitars, Vocals

David Messier - Bass

Tommy Tro - Drums

Kenny Kroecher - Guitars

Jean-Pierre Abboud - Vocals