Loading...

Gateway - Boundless Torture

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-07-2018

Tracklist

01. Boundless Torture
02. Famished Below
03. Iron Storms
04. Odyssey Of The Bereaved

Gateway uit het land van onze zuiderburen? Nog nooit van gehoord. Het blijkt het eenmansproject van ene Robin van Oyen - ook die naam doet geen belletje rinkelen. Hoewel tot nu toe onbekend blijkt Gateway geen nieuwkomer. Er verschenen eerder losse tracks en zelfs al twee albums. De viertrack EP Boundless Torture is het meest recente wapenfeit; in tegenstelling tot de voorgaande releases is dit de eerste die via een label verschijnt. Mogelijk gaan we vanaf nu de naam Gateway vaker tegen komen.

De muziek die we hier krijgen voorgeschoteld is van de meest misantropische soort. Een soort gemene deler van atmosferische black en doom/death metal, daar lijkt het wat mij betreft nog het meeste op. Rauw, ongekunsteld, primitief, bewuste lofi productie; dat zijn termen die me hier te binnen schieten. Vooral de lange afsluiter Odyssey Of The Bereaved laat al die elementen optimaal tot uiting komen, en zet de meest deprimerende sfeer neer die ik me voor kan stellen.

Met de eerste twee tracks Boundless Torture en Famished Below - iets compacter en relatief beter behapbaar dan de eerder genoemde afsluiter - heb ik al het gevoel dat ik in de buurt van de toegang naar de hel ben aanbeland. Raakvlakken, zeker qua sfeer, zijn er wat mij betreft met bijvoorbeeld Auroch en Ævangelist, twee bands die ik regelmatig als voorbeeld gebruik van hoe ellendig, deprimerend, nihilistisch en weet ik wat nog meer neerslachtige of nostalgische gevoelens, muziek kan zijn. Onaards ja, inderdaad.

Vermengd met zo op het eerste gehoor wat al dan niet willekeurige geluidsbubbels en effecten mist de mistroostige sfeer z'n doel in elk geval niet. Die sfeer lijkt me hier belangrijker dan de puur muzikale prestatie op zich, zo interpreteer ik het althans. En zo waardeer ik het ook: een grenzeloze foltering.

Robin van Oyen - alle instrumenten en vocalen