Loading...

Gateway - Flesh Reborn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-06-2021

Tracklist

01. Hel
02. Slumbering Crevasses
03. Rack Crawler
04. Flesh Reborn

Gateway, gevestigd in Brugge, werd opgericht in 2014 en begon al snel aan een opmars door de underground als een van de meest duistere en meest mysterieuze death-doombands die er zijn. Na een eerste demo bracht Gateway in 2015 hun titelloze debuutalbum uit, waarmee bandopperhoofd Robin van Oyen werd neergezet als een persoon met een duidelijk verwrongen visie: Gateway verpletterde niet zozeer zoals de meeste death-doom-platen deden, maar omhulde eerder de luisteraar in een cocon van meeldauw en mos. Uiteindelijk bleek dat het hier om een eenmansband gaat.

In 2018 maakte ik kennis met Gateway dankzij de goed ontvangen EP Boundless Torture. Vervolgens zul je dan zien dat de act in kwestie het tijd vindt voor een pauze, zodat je maar moet gaan afwachten hoe, wat, wanneer een vervolg zal komen. Stevig geworteld in de underground en gewend aan een stevig release-tempo, gecombineerd met een eigenzinnige visie, weet je immers maar nooit hoe het verder kan gaan.

Eindelijk, drie jaar later, rijst van Oyen op uit de slaap van de crypte met de toepasselijke titel Flesh Reborn. Met vier nummers verspreid over bijna 26 minuten, re-animeert Flesh Reborn Gateway op dramatische en duistere wijze. Om alvast een conclusie weg te geven: dan blijkt dat een periode van bezinning tot een meer uitgebalanceerd product kan leiden. In de basis is de muzikale aanpak hetzelfde gebleven, maar de uitwerking laat horen dat er over is nagedacht dan wel aandacht besteed. Er is meer dynamiek - de afwisseling tussen de overheersende slome tempo's van voorheen met uptempo-stukken is beter verzorgd. Ook is er aandacht besteed aan melodie, getuige de slepende gitaarleads. De overheersende sfeer blijft duister en misantropisch.

Opvallend genoeg doet afsluiter en titelnummer Flesh Reborn alles dat hierboven staat weer teniet: twaalf en halve minuut aan pure dreiging, traagheid, lompheid en boosaardigheid. Ja, dit is de evil doom zoals we die van Gateway kennen, en ik ben zeer verheugd om dit te ervaren. Dit is zo'n gave track dat ik die al een aantal keer met veel genot beluisterd heb voordat ik begon te schrijven. Ik denk dat alleen dit nummer al de wederopstanding van Gateway rechtvaardigt:

Robin van Oyen - everything