Loading...

Ghost:Whale - Echo:One

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-12-2022

Tracklist

01. Fungushima
02. The Other Side
03. Elephant Walk
04. Ghost Whale
05. OneZeroOne

Echo:One is het debuutalbum van de Brusselse industrial / noise / doom / sludge-act Ghost:Whale die vorig jaar werd opgericht en bestaat uit Lionel Beyet, Yves Vranckx en Vincent De Santos. Het trio mixt logge basgitaren, drums en samples (waarbij ook vocale) tot een heel eigen geluid dat ze omschrijven als "instrumental stoner doom sludge noise". Echo:One is het eerste album van de band, en bevat vijf nummers die meer dan een uur aan muziek beslaan.

Je herkent inderdaad een punkbenadering (of in elk geval een sterke do-it-yourself-houding) want het trio bestaat uit leden van de punkband Frau Blücher And The Drunken Horses, de sludge punk noise act Missiles Of October en de industrial sludge act [P.U.T]. Het album is in januari van dit jaar opgenomen in twee dagen tijd, in Magasin 4 in de thuisstad.

Het lijkt me duidelijk dat de dubbele basgitaar-aanval de hoofdrol voor zich opeist binnen het totaalgeluid. Dat levert een heerlijk laag-brommend geluid op, waar doorheen de drums het ritme aangeven, als het ware de lijnen uitzet. Afwisseling is spaarzaam qua tempo, maar die subtiele wisselingen zijn hier wel van belang. De variatie moet vooral komen van de samples, om te voorkomen dat je het gevoel hebt dat je naar een langgerekte soundscape zit te luisteren. Gelukkig heeft het trio dat prima in de smiezen. Zo opent Fungushima lekker opzwepend, waarna op The Other Side meer de nadruk wordt gelegd op de wisselwerking tussen de twee basgitaren.

In het lange (27 minuten!) titelnummer Ghost Whale gooit het drietal er ook nog een saxofoon (gastbijdrage van Bruno Margreth) doorheen, dat een vervreemdend en wat onheilspellend effect geeft. Het is de slagroom op de bezwerende taart, en geeft een lekkere psychedelische vibe mee, zeker in combinatie met de samples.

Ghost:Whale was voor mij een verrassing, maar met Echo:One wel een hele aangename kennismaking. Laat je niet weerhouden door de gedachte aan 'slechts' basgitaar en drums, want dit Brusselse trio weet daar verrassend interessante verhaaltjes mee te vertellen.

Lionel Beyet - Bass guitar, Samples

Yves Vranckx - Bass guitar, Samples

Vincent De Santos - Drums