Loading...

Goatess - Goatess

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-08-2013

Tracklist

01. Know Your Animal
02. Alpha Omega
03. Ripe
04. Full Moon at Noon
05. Oracle Pt. 1: The Mist
06. Oracle Pt. 2
07. King One
08. Tentacles of Zen

In de extremere muzieksoorten is de geit een dankbare inspiratiebron voor zowel naamgeving als thematiek. Van heavy rock via old school thrash/black tot de meest extreme death/grind metal, het concept geit wordt aardig uitgemolken …. Een van de nieuwere borelingen in deze categorie is het Zweedse Goatess. Met muziek die diep geworteld is in de occulte rock / stoner / doom scene is deze band te beschouwen als een afstammeling van een van de eerste (vermeende) geitenaanbidders Black Sabbath.

De band bestaat sinds 2009, maar dan onder de naam Weekend Beast. Vorig jaar werd de naam veranderd naar Goatess; ik ben er zelf nog niet uit wat mijn voorkeur zou hebben, het lijkt me een keus van de minst slechte. Dit jaar brengt de band dus het debuut uit via Svart Records, een album met de meest voor de hand liggende titel Goatess. In acht overwegend lange nummers, de acht titels klokken bij elkaar over het uur, krijgen we de slepende stoner/doom rock voorgeschoteld.

Bekendste bandlid van Goatess is ongetwijfeld zanger Christian Linderson, nog een blauwe maandag vocalist bij onder anderen St. Vitus, Count Raven, Terra Firma en nog altijd actief met Lord Vicar. De man is al bezig sinds eind jaren '80 en mogen we gerust een doom metal veteraan noemen. Het zal dan ook geen toeval zijn dat hij ook op dit album zijn stempel drukt: de emotie- en powervolle zang is een van de belangrijkste peilers waar het bandgeluid op steunt. Al is de muzikale omlijsting mogelijk iets anders dan dat hij gewend is.

De muziek laat zich beluisteren als slepende, doomy stoner rock/metal, met machtige riffs en akkoorden, verpakt in lange, verrukkelijk slome nummers. Naast het gitaarwerk trekt ook de bas de nodige aandacht naar zich toe (Oracle Pt. 2!), zoals ik dat graag hoor in dit soort muziek. Naast dit alles lijkt het drumwerk wat schril af te steken, maar de trommelslagen zijn zo effectief als wat, en vormen een onmisbare heavy basis.

De eerste tracks Know Your Animal (doet in het intro heel even aan Ghost denken) en Alpha Omega maken al direct duidelijk dat dit album bij de liefhebber van de occulte doom rock. Ripe heeft tussendoor zo'n lekkere (tijdelijke) versnelling, om vervolgens weer te vervallen in het geweeklaag. Deze combinatie doet wel heel duidelijk aan Black Sabbath denken, zonder dat dat vervelend is overigens. Hier en daar horen we ook nog wat psychedelische invloeden (Oracle Pt.1: The Mist, Tentacles Of Zen); muziek om de vingers bij af te likken.

Christian “Chritus” Linderson – vocals

Niklas – guitar

Kenta – drums

Findus – bas