Loading...

Graceless - Where Vultures Know Your Name

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 09-04-2020

Tracklist

01. Lugdunum Batavorum
02. Retaliation of the Wicked
03. Commander of Christ
04. Nine Days of Mourning
05. Here Be Dragons
06. Where Vultures Know Your Name
07. Warpath
08. Embrace the Rain

Where Vultures Know Your Name is de onheilspellend klinkende titel van het tweede album van het Nederlandse Graceless. Graceless brengt ons een gezonde mix van death en doom op de bekende Nederlandse manier. Het debuut werd links en rechts al zeer goed ontvangen. Het is helaas nooit bij ons besproken. Maar graag geven we met de behandeling van dit tweede album de aandacht aan Graceless die het verdient.

Het is eigenlijk al heel snel vertrouwd als de eerste riffs van opener Lugdunum Batavorom met sadistisch genoegen door de openingen van je speakers geperst worden. Allemaal op een comfortabel headbangritme gebracht en dan nog overgoten met de vette keelklanken van vocalist/gitarist Remco Kreft. Where Vultures Know Your Name blijkt een plaat die na de eerste minuten eigenlijk alle troeven direct uitspeelt. Van enige verrassing is geen enkele sprake. Wat er komen gaat, is tot in de verste regionen van het Vagevuur uitgestippeld. Invloeden van Asphyx, Gorefest, Bolt Thrower, Paradise Lost en noem het allemaal maar op, kleuren de drassige wereld van Graceless.

Wij kunnen eindeloos zeuren over hoe we in de jaren negentig en daarna zijn overvoerd met dit soort metal en hoe dit allemaal niet origineel is. Maar dan gaan we echt met reusachtige oogkleppen voorbij aan de kwaliteit en amusementswaarde van Where Vultures Know Your Name. Want deze plaat klopt van alle kanten. Van compositorisch vernuft tot aan de overrompelende productie, Graceless weet precies die snaren te beroeren die bij elke oude school deathmetaller aanwezig zouden moeten zijn.

Het mondt allemaal uit in geweldig opgebouwde epossen als in het te neer geslagen klinkende Nine Days Of Morning en het sinistere Commander Of Christ. Het is een doodzonde dat dit materiaal zo lang op onze burelen heeft liggen stinken. Where Vultures Know Name is een plaat waar alles aan klopt. Een handjevol treurmarsen die af en toe lekker log over je heen rollen en bij tijd en wijlen ook wat meer tempo durven te maken. Afwisselend en dreigend zijn hier de sleutelwoorden. Graceless bewijst met Where Vultures Know Your Name dat een platgetreden pad nog altijd geen versleten pad hoeft te betekenen.

Remco Kreft - Vocals, Guitars

Marc Verhaar - Drums

Jasper Aptroot - Bass

Björn Brusse - Guitars