Loading...

Grief Collector - En Delirium

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-07-2021

Tracklist

CD 1:
01. Corridors
02. Wintersick
03. Our Poisonous Ways
04. The Letting Go
05. When Sanity Eludes Me
06. Knee Deep in Devils
07. 10 Days (of Disbelief)
08. Misery Mongers
09. Scorned Heart
10. Then Comes Darkness [bonus]
11. Voodoo / Die Young [Black Sabbath cover] [bonus]
CD 2:
01. A Prelude to Grief
02. Eyes of Fog
03. Consuming Indignation
04. A Mournful Pact
05. Of Misery and Woe
06. To Grips

Doom metal for fans of Candlemass, Solitude Aeturnus, Crypt Sermon. Featuring legendary vocalist Robert Lowe!

Wanneer een band op deze manier wordt gepresenteerd weet je als liefhebber eigenlijk al meteen waar je aan toe bent. Aangezien ik Grief Collector tot voor kort ook nog niet kende, ga ik de band toch nog maar even voorstellen.

Grief Collector werd gevormd door (ex-)leden van Signs Of Rain (huidige gitaar / bassist Matt Johnson), Among The Serpents (huidige drummer Brad Miller) en Candlemass / Solitude Aeturnus (Robert Lowe). Lowe sloot pas aan toen beide andere heren al twee jaar bezig waren, Grief Collector is dus nadrukkelijk niet zijn nieuwe band. Hun doel was om doom en epische metal, en gevoelens van verdriet en tragedie te combineren tot een muzikale mix die de tand des tijds kon doorstaan. Dit resulteerde in hun eerste mini-cd From Dissension To Avowal (2019).

De gelaagde muziek en de zang van Robert Lowe in combinatie met een sobere productie zorgden ervoor dat dit een release was die wel moest gaan opvallen in de scene. De band kwam in contact met Petrichor en er werd een deal gesloten om een debuutalbum, En Delerium uit te brengen. Het album zal in alle formaten worden uitgebracht en de eerste druk van de CD-versie zal als bonus de debuut-MCD bevatten. Dat laatste is natuurlijk een geweldig gebaar naar de liefhebbers die de oorspronkelijk onderbelichte EP - net als ikzelf - nog gemist hadden.

Natuurlijk voeren epiek en doom hier de boventoon, hoe kan het ook anders met de aanwezigheid van Lowe. Zijn stemgeluid is van doorslaggevende betekenis voor het totaalplaatje. Aan het begin van En Delirium kan ik met nummers als Corridors en Wintersick toch echt alleen maar aan Candlemass denken: doom metal met de nadruk op metal, met vette riffs en opzwepende ritmes naast de vocale voordracht. Our Poisonous Ways benadrukt die vergelijking door in eerste instantie het tempo wat op te schroeven, want inderdaad, doom metal hoeft niet per se alleen maar traag te zijn. Het vervolg voldoet dan weer wel aan de opgeworpen verwachtingen. En verdomd, wat is Knee Deep in Devils toch een verduiveld heerlijk nummer!

Waarom zou ik hier trouwens afzonderlijke tracks benoemen! En Delirium is van begint tot eind ondubbelzinnig raak, welke versie je ook kiest. Van het hele lange Then Comes Darkness ben ik zelf (ook) best onder de indruk, waarna ook de Dio-periode-Black Sabbath-verering van Voodoo / Die Young prima uit de verf komt. Het zijn kersen op een toch al uiterst sterk gevulde taart, die de klasse van Grief Collector alleen maar onderstreept.

Lang verhaal kort: elke zichzelf respecterende klassieke doom metal-liefhebber moet Grief Collector absoluut leren kennen!!!

Robert Lowe - Zang

Brad Miller - Drums

Matt Johnson - Gitaren