Loading...

Grisly - The Spectral Wars

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-10-2018

Tracklist

01. Consumed From Beneath
02. Rot to the Living
03. Parasite Parasite
04. The Casket Eaters
05. Teeth that Rips
06. Bring Out the Horrors
07. Supernatural Warfare
08. Sentenced to Armageddon
09. Into Insanity
10. The Spectral Wars

WTF!? Alweer een nieuwe band van Rogga Johansson? Ja dus, nummer weet ik veel. Samen met bassist Dennis Blomberg (ook aangesloten bij vergelijkbare gezelschappen als Down Among the Dead Men, Those Who Bring the Torture en voorheen Paganizer) en de mij onbekende drummer Henke Lundgren is deze band Grisly gedoopt. Vorige maand verscheen via het Spaanse Xtreem Music hun eerste album The Spectral Wars.

Bij het bespreken van albums waarop Johansson de scepter zwaait gebruik ik de laatste jaren regelmatig het woord inwisselbaarheid. Dat is hier niet anders. Ook Grisly klinkt namelijk als het spreekwoordelijke dertiende (of veertiende, om de boel maar eens te overdrijven) van het dozijn oer-Zweedse death metalbands. Want echt afwijken van zovele andere doet Grisly niet. Ook de albumtitel geeft al de voorspelbaarheid in de thematiek weg; oorlog is vaak een vruchtbare voedingsbodem voor old school death metalbands; Johansson of niet.

De vertrouwde elementen als de ronkende en knorrende gitaarriffs, de groovende ritmesectie en de lekkere rauwe brul worden ook hier verpakt in een tiental compacte en herkenbaar klinkende death metal-deuntjes. Geen tierlantijntjes, geen opsmuk, geen toevoegingen, maar puur gitaar, bas, drums en zang. Wel uitstapjes naar enerzijds vertragend en sfeervolle doomy sferen (het afsluitende titelnummer The Spectral Wars) en anderzijds thrashende riffs en opzwepende passages (Parasite Parasite, Teeth That Rips) en volvette (korte) gitaarsolo's. Ook viert uiteraard de groove hoogtij in midtempo beukers (The Casket Eaters).

Ondanks alle eenvormigheid hebben Johansson-projecten, -bands en -albums altijd één ding gemeen in mijn beleving: de aanwezigheid van een (onzichtbaar) kwaliteitskeurmerk. Want ik kan het nooit slecht vinden wat deze man uitbrengt. De melodieuze, catchy death metal glijdt zo gemakkelijk naar binnen dat ik me bijna een hoer voel, die zich zo makkelijk laat paaien. Zo heeft ook Grisly de weg naar mijn grijze massa gevonden, om er zich waarschijnlijk nog wel even in te nestelen.

Rogga Johansson - Vocals, Guitars

Dennis Blomberg - Bass

Henke Lundgren - Drums