Loading...

Hanggai - Baifang

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2014

Tracklist

01. Mangala Sutra
02. Baifang (Back to You)
03. Hershut Hero
04. Tavan Hasag
05. Miss Daughter (Missing You, My Daughter)
06. Qinghai Lullaby
07. Hong Galou
08. Gold Buttons
09. Ulanbator Nights
10. Green Tara Mantra
11. Long Song, the Rabbit on the White River Bank
12. Golden Autumn
13. My Mother
14. Huhe Namjila
15. Beautiful Mongolian Horse
16. Daya Bala
17. High Trees
18. The Medicine Buddha Sutra

Nadat voormalig punkmuzikant Ichi geboortestad Beijing verliet om op zoek te gaan naar zijn roots, kwam hij in aanraking met traditionele Mongoolse instrumenten en keelzang (khoömei). Kort daarna richtte hij de band Hanggai op. Sinds 2007 heeft Hanggai wereldwijd een reputatie opgebouwd, met optredens op onder anderen Roskilde, Lowlands, Zwarte Cross en Wacken Open Air. De band heeft inmiddels alle uithoeken van de wereld gezien en deze bediend met hun traditionele keelzang, de tweesnarige Mongoolse luit en tweesnarige viool met paardenhaar. In 2009 brak de band door in Nederland en werd hun Drinking Song zelfs dé hymne van het Zwarte Cross festival van dat jaar.

Op 7 februari 2014 verschijnt Baifang, het derde album van Hanggai. Na een druk tourjaar 2012 dook de band afgelopen mei de studio in voor de opnames van Baifang, samen met de Nederlandse producer JB Meijers (bekend van De Dijk en Solomon Burke). Hiermee zal Hanggai z'n status als muzikaal uithangbord van Mongolië verder kunnen uitbouwen. De crossover van Westerse rock met de folkloristische Mongoolse muziek wordt in de loop van de tijd alleen nog maar verfijnd.

Het album opent met een introductie in het Mongools, Mangala Sutra, waarna de band los mag met titelnummer Baifang (Back To You). Dit is een heerlijk pakkend folk/rock deuntje, dat goed blijft hangen en me ideaal lijkt voor het opstarten van een feestje. Het is dan ook een goed gekozen albumopener. Niet dat dit nummer nou zo op zichzelf staat, Hanggai heeft er zo meerdere op dit album staan. Een groot deel van de nummers leunt op deze vaak vrolijk klinkende folkloristische klanken.

Buiten dat zijn zowel de muziek als de thematiek op Baifang wel redelijk divers te noemen. Van liefdesballades, odes aan de natuur en tradities van Mongolië en een enkel slaaplied tot aan krachtige natuurgezangen, en lofliederen op paarden en drank; Hanggai biedt het allemaal. Van het zeer melancholische Miss Daughter (Missing You, My Daughter) tot aan het lekker swingende en rockende Hong Galou (de eerste single) en daar tussendoor vooral veel feestige folklore.

18 Tracks, het lijkt een hele zit, maar dat valt reuze mee. Het album is als geheel lekker vlot, de afwisseling staat garant voor aan de speakers gekluisterd blijven. Of beter nog: nodigt uit tot meedoen. Dit lijkt me ideale festivalmuziek, zoals de band eigenlijk zelf al bewezen heeft. Ik ben Hanggai zelf nog nooit tegengekomen, maar ik wil dit zeker wel eens ooit gezien hebben. Verwacht overigens geen kneiterharde rockmuziek van deze band, Hanggai moet het vooral hebben van de authentieke Mongoolse sfeer. Luistertip: het opzwepende Beautiful Mongolian Horse.

Yiliqi (Ichi)- Tobshuur (tweesnarige luit), zang

Yilalata - Gitaar, zang

Batubagen - Morin khuur (tweesnarig strijkinstrument), zang

Huricha - Zang

Xin Niu - Bas

Li Zhongtao - Percussie, drums

Xu Jingchen - Gitaar