Loading...

Haunted Cenotaph - Abyssal Menace

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-11-2020

Tracklist

1. The Music of Erich Zann
2. Cursed Abomination
3. Rotten Existence
4. Miasmatic Malodour
5. Abyssal Menace
6. Funeral Candles
7. Seed of Belial

Beware the Morbid Doom Menace...

Haunted Cenotaph is een van de (nog relatief nieuwe) bands die door het kleine label Fallen Temple aan me is voorgesteld. Bands die wereldwijd zijn te vinden, en als raakvlak toch vaak een link met black metal hebben. Zo niet Haunted Cenotaph, dat vol inzet op de authentieke doom-death metal-mix. Opgericht in 2017 komt de Poolse band - na een demo en een EP - in de herfst van 2020 met een eerste langspeler: Abyssal Menace.

Daar wil ik even aandacht aan besteden omdat ik het zelf een erg vet album vind. Juist omdat ik bij Poolse bands direct het vooroordeel van old school thrash / death / black-"herrie" in gedachten heb, werd ik in eerste instantie aardig verrast door de aantrekkelijke doomy insteek. De slome grooves en riffs weten me onmiddellijk te grijpen, daarnaast zitten de nummers stuk voor stuk ook nog eens prima in elkaar. Zwaar en toch pakkend.

Na intro The Music of Erich Zann zet Cursed Abomination direct de toon. Dat begint lekker traag, dat zal het overheersende tempo op dit album blijken. Grappig vind ik dat zodra de eerste tempowisseling te horen is, deze vergezeld gaat van een welgemeende Tom Fischeriaanse oeh! Dat zal niet de laatste oeh! van dit album blijken; met een dergelijke goudeerlijke aanbidding heb je mij al snel binnen. Rotten Existence moet het vooral hebben van de zware midtempo groove; hier is niet echt sprake van doom, al is de muziek wel degelijk log, zwaar en bovenal dreigend qua sfeer.

Met het negen minuten durende Miasmatic Malodour als monolitisch en moddervet middel- en hoogtepunt ben ik absoluut in mijn nopjes met Abyssal Menace. De ietwat hysterische schreeuw die zo af en toe wordt ingezet is misschien net wat te veel, maar dit nummer is echt een aanrader voor doomdeath-fans. Het zware gebrom van de snaren en het sobere maar zeer adequate drumwerk vormen een perfect basis voor de pathetisch klinkende doodsrochels. Luisterend naar titelnummer Abyssal Menace (met in het begin zelfs een nadrukkelijk echoënde oeh!) kan ik de vergelijking met latere Celtic Frost / Tryptikon niet helemaal meer loslaten. Andere referenties die ik wil noemen zijn Asphyx en Bolt Thrower; maar vooral moet ik denken aan de Zweedse dames van Konvent - wat een geweldig debuutalbum ook!

De logge metal van het Poolse kwartet gooit het duidelijk over de klassieke boeg. "Gewoon" drums, bas, gitaar en zang; dus zonder toetsen, of dames- of cleane zang. Zeer organisch, basic, getooid met een bijpassende sobere, ietwat rauwe productie. Net niet helemaal van deze tijd, maar misschien daardoor juist wel zo aantrekkelijk. Zonder nou aanwijsbaar de troefkaart van originaliteit te trekken weet Haunted Cenotaph me onverbiddelijk te pakken met hun stiekem catchy maar toch loodzware metal. Hele fijne kennismaking!

Jakub "Golem" Sęp - gitaar

Michał "Brewhammer" P. - bas

"Coffin Crawler" - zang

"Abyssal Conqueror" - drums