Loading...

Havok - Conformicide

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 11-04-2017

Tracklist

01. F.P.C.
02. Hang 'Em High
03. Dogmaniacal
04. Intention To Deceive
05. Ingsoc
06. Masterplan
07. Peace Is In Pieces
08. Claiming Certainty
09. Wake Up
10. Circling The Drain
11. String Break
12. Slaughtered

Bij de meeste nieuwe albums zijn superlatieven altijd aanwezig van goed, beste naar altijd beter dan de vorige. Of dit bij Havok het geval is? Als je hem niet gaat beluisteren, zal je het nooit te weten komen. Ik denk dat het zeker de moeite loont!

De voorganger Unnatural Selection ligt alweer ruim vier jaar in de schappen. In de afgelopen jaren is er wel het een en ander veranderd in het Havok-kamp. Zo is er een wisseling van platenlabel geweest, momenteel staan ze onder contract bij Century Media Records. Daarnaast zie ik een nieuw logo; en een nieuwe bassist, Nick Schendzielos (Cephalic Carnage, Job For A Cowboy) heet de snarenplukker. En wat voor een. Zijn basspel is overduidelijk aanwezig, hetgeen wat mij betreft wel ten goede komt aan het totale bandgeluid.

Wat brengt deze nieuwe plaat allemaal? De reguliere editie heeft tien nummers, bij de special edition krijg je twee extra nummers waaronder een cover van Pantera – Slaughtered. Ik heb het geluk gehad deze special edition te mogen beluisteren, en was best tevreden met de cover.

De plaat opent met F.P.C. met een semi akoestisch intro dat na een funky bass-loopje overgaat in een wat gevarieerd qua tempo nummer. Hang ‘Em High, dat al als opwarmertje de wereld in was gestuurd, laat ook duidelijk horen in hoeverre de band vooruit is gegaan. Dogmaniacal heeft een intro wat ruikt maar niet stinkt naar Metallica. Intention To Deceive begint als een radio aankondiging, maar slaat al snel om naar een lekker up-temp nummer.

Ingsoc is wellicht voor de meeste een lastige, vanwege het hoge technische gehalte. Masterplan is dan ook weer lekker recht voor zijn raap, met wel weer een soort van Metallica opening (die dus ook net te lang duurt). In Peace Is In Pieces vraagt men zich af of de vrede ooit in een keer komt! Claiming Certainty gaat gewoon lekker verder op de Havok manier, net als Wake Up, en de regulier afsluiter Circling The Drain, waar David Sanchez soms wel erg veel op Dave Mustaine (Megadeth) lijkt.

Bij de eerste luisterbeurten heb ik regelmatig gedacht dat ik naar een soort spin-off van Kreator aan het luisteren was, maar na meerdere luisterbeurten kom ik hier toch enigszins van terug. Met de nieuwe bassist weet Havok zich hier toch van te onderscheiden. Of het jaarlijstmateriaal wordt, wie weet. Helaas heb ik ze 06 april gemist toen ze in 013 hebben gespeeld, maar ja ik kan en wil ook niet (meer) overal bij zijn. Er komen nog mooie tijden en bands in mijn thuishaven aan de smalle haven in Eindhoven.

David Sanchez - Vocals, Guitar

Pete Webber - Drums

Reece Scruggs - Guitar, Vocals

Nick Schendzielos - Bass, Vocals