Loading...

Heathen - Evolution Of Chaos - 10 Year Anniversary Reissue

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-02-2020

Tracklist

CD:
01. Intro
02. Dying Season
03. Control by Chaos
04. No Stone Unturned
05. Arrows of Agony
06. Fade Away
07. A Hero's Welcome
08. Undone
09. Bloodkult
10. Red Tears of Disgrace
11. Seasons In Purgatory [Bonus]
12. Silent Nothingness
DVD:
The Making Of The Evolution Of Chaos
Live In Japan 2009
Dying Season - Directors Cut
Dying Season - HD

De thrash-scène uit de jaren '80 in San Francisco's Bay Area was een seismisch moment in de wereld van de heavy metal muziek. In navolging van toen nog harde thrash-bands als Exodus, Metallica en Megadeth ontstond net een paar jaar daarna een stroming van bands die mede de nadruk legde op het technische aspect van speed en thrash metal, met Death Angel, Violence en last but not least Heathen als belangrijke namen. Over die laatste ga ik het hier even hebben.

Opgericht in 1984 kwam de band in 1987 met debuutalbum Breaking The Silence, in 1991 gevolgd door Victims of Deception, waarna Heathen (in 1993) weer uit elkaar viel. Zo kort en snel als dit geschiedenislesje zich ook laat lezen, de impact van Heathen binnen de technische (Bay Area) thrash-scene was duidelijk aanwezig. Was het debuut nog een iets meer rechttoe rechtaan (melodieuze) thrash-plaat, het tweede album zette vol in op langere composities, waarbinnen het etaleren van technische hoogstandjes bijna een doel op zich leek. Teleurgesteld over het uitblijven van een doorbraak wist de band niet langer door te zetten.

Heathen kwam in 2001 weer bij elkaar, maar het zou nog tot 2010 duren eer er weer een nieuw album zou verschijnen. Evolution Of Chaos bleek een ijzersterke comeback-plaat, waarop de agressie van thrash, en de snelheid van speed metal kunstig gecombineerd werden met een melodieuze en technisch vaardige insteek. Op de lengte van de composities werd opnieuw niet bezuinigd, maar de band weet vrijwel constant te boeien. Onder aanvoering van oudgediende Lee Altus spettert het gitaarwerk werkelijk van de plaat, zowel riffs als leads etaleren een interessante inventiviteit, de band valt zelden in herhaling, en (b)lijkt creatief gezien op z'n hoogtepunt.

Ook zanger David White (voorheen Godfrey) klinkt bijna als herboren, en draagt daarmee bij aan de knalfactor die dit album zeker bezit. Hij klinkt krachtiger dan op de voorgaande albums, en overtuigt in zowel de snelste als de langzamere, meer ingetogen stukken. Ook de voor die tijd moderne productie (van Jacob Hansen) draagt bij aan de aantrekkingskracht van Evolution Of Chaos; het lijkt bijna wel alsof Heathen met dit album iets in te halen of recht te zetten heeft, en met dit album misschien wel een jaar of 20, 25 te laat is.

Ik verlies me zo in het enthousiasme na het opnieuw beluisteren van deze plaat, dat ik bijna zou vergeten wat de aanleiding is van dit schrijfsel. Op 31 januari werd de tiende verjaardag van het album gevierd, met een compleet geremasterde heruitgave van The Evolution of Chaos via Mascot Records (dat het album oorspronkelijk ook uitbracht). Deze release zal beschikbaar zijn op CD / DVD, dubbel-LP en digitaal, met als extraatje een eerder niet vrijgegeven bonusnummer Seasons In Purgatory. Daarnaast staat op de DVD een 'making of' documentaire van twee uur over de totstandkoming van het album, een live optreden uit 2009 op het Thrash Domination festival in Japan, en als toetje ook nog twee verschillende versies van de video die indertijd uit kwam van het nummer Dying Season.

Ook tien jaar later klinkt het album nog altijd relevant, en heeft nog niks van z'n kracht verloren. Ondanks de speelduur van bijna 75 minuten krijgt het geen gelegenheid om te vervelen, Heathen in topvorm boeit over de gehele speelduur. Individuele tracks uitlichten is niet nodig, ik vind ze alle twaalf de moeite waard. Mocht je om wat voor reden dan ook Heathen indertijd gemist hebben, dit lijkt me het ideale instapmoment om alsnog kennis te maken met een van de interessantste bands uit de Bay Area.

David White - Vocals

Lee Altus - Guitar

Kragen Lum - Guitar

Jon Torres - Bass

Darren Minter - Drums