Loading...

Heavy Harvest - Iron Lung

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-06-2020

Tracklist

01. Worship
02. Scream
03. Nosebleed
04. Body Hammer
05. Needles
06. Oven
07. 7845-04
08. Fertilizer
09. Iron Lung
10. Pig Doctor
11. Candy
12. Skeleton

Heavy Harvest is een noiserock-trio uit Zwitserland, dat invloeden van noise, rock, hardcore, punk, sludge en stoner combineert om luide, boze en energieke nummers te creëren die vaak het gevoel geven dat ze uit hun voegen barsten. De band werd eind 2011 opgericht en begon als stoner rockkwartet. Na verschillende line-up- en stilistische veranderingen vonden ze in 2014 eindelijk een tweede leven als trio bestaande uit O'Neal (gitaar, zang), Aaron (basgitaar) en Jonas (drums).

In 2016 betrad Heavy Harvest de Working Class Studios in Winterthur met Marc Bouffé (Hathors) om hun debuut-LP Rats op te nemen die het jaar daarna uitkwam. Het album was een verkenning van paranoia, verlies en geestesziekte tegen een wilde maar melodieuze muzikale achtergrond. Ik had nog nooit van deze band gehoord, mijn kennismaking is pas nu met het nieuwe album.

Na de release van hun debuut duwde de band hun geluid nog verder in het rijk van noise rock en post-punk / sludge met snelle power-akkoorden, die plaats maakten voor dissonante gitaaruitbarstingen en teksten met persoonlijke thema's die nu te maken hebben met een abstracter onderwerp: mens versus natuur, mens versus machine, de natuur vecht terug, de mens wordt machine. Deze nieuwe reeks nummers werd opgenomen in REC Studios in Genève en het resulterende album Iron Lung is een volledige aanval op de zintuigen: zo ervaar je deze band op z'n best, zowel muzikaal als tekstueel.

Gestructureerde herrie met een gewetenvolle, boos klinkende boodschap, dat is mijn interpretatie van hetgeen Heavy Harvest te bieden heeft. Nee, mijn kopje thee is deze nihilistisch, anarchistisch en dwars klinkende muziek niet. De rechtschapen boodschap wil ik niet tekort doen, en die zal de doelgroep ook best kunnen bereiken. Maar op muzikale gronden (en daar zit ik hier toch voor) word ik niet heel enthousiast van wat Heavy Harvest hier te bieden heeft. Tomeloze energie en kracht zijn absoluut aanwezig, maar enig muzikaal avontuur of een spanningsboog zijn niet aanwezig of ontgaan me. Luister en oordeel vooral zelf:

O'Neal - Guitar, Vocals

Aaron - Bass

Jonas - Drums