Loading...

Heidevolk - Vuur van Verzet

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-03-2018

Tracklist

01. Ontwaakt
02. A Wolf In My Heart
03. Onverzetbaar
04. Yngwaz Zonen
05. Britannia
06. The Alliance
07. Tiwaz
08. Het Oneindige Woud
09. Gungnir
10. Woedend
11. Het Juk Der Tijd
12. Drink op de Nacht
13. Een Wolf in Mijn Hart

Heidevolk draait al weer zo'n vijftien jaar mee in de, in eerste instantie Nederlandse, inmiddels ook internationale folkloristische metalscene. Ontsproten uit de rijke en vruchtbare Geldersche grond heeft de band in de loop der jaren wel wat verschillende gezichten laten zien. Letterlijk, want de wijzigingen in de Heidense bemanning zijn haast net zo talrijk als de pullen bier die tijdens een optreden in het keelgat verdwijnen. Van de oorspronkelijk bezetting is nog slechts drummer Joost Westdijk over, terwijl op gitaar en zang weer drie 'nieuwe' leden te verwelkomen zijn ten opzichte van het voorgaande album Velua uit 2015. Nieuw dus niet letterlijk, want Jacco de Wijs (Conorach, Albion), Koen Romeijn (Cardamon, Detonation, Apophys, Disquiet, Scenario II) en Kevin Storm (Cardamon, Autumn) zijn nou niet bepaald groentjes te noemen.

Des te opvallend vind ik het dan, dat dat in de basis helemaal niks uitmaakt voor het Heidevolk-geluid. De ontwikkeling die de band in eerdere jaren doormaakte was een logische: de simpele bierliederen hebben al langere tijd plaats gemaakt voor, dan wel gezelschap gekregen van, meer epiek en diepgang. Gelukkig maar. Op Vuur Van Verzet krijgen we de vertrouwde heidense, folkloristische metal, met uiteraard voornamelijk (dus niet uitsluitend!) Nederlandstalige teksten voorgeschoteld.

Het Engels is Heidevolk weliswaar niet helemaal vreemd, maar twee Engelstalige nummers op een album is nieuw. In het geval van The Alliance lijkt me die taal bijna onontkoombaar, aangezien het nummer een vocale gastbijdrage bevat van Primordial's Alan ‘Nemtheanga’ Averill. Daarmee is het op twee manieren een opvallend nummer op het album: het is tweetalig - want de heren van Heidevolk zelf brullen in hun eigen taal een potje mee. Ten tweede blijkt het simpelweg één van de betere nummers van het album (samen met Gungnir, dat ik in dat kader ook niet ongenoemd wil laten).

A Wolf In My Heart is wel helemaal in het Engels, waardoor het toch enigszins als een vreemde eend in de bijt aan doet. het voelt voor mij tenminste wat onwennig. Even bijzonder is dat er voor gekozen is om als bonustrack hetzelfde nummer in het Nederlands - Een Wolf In Mijn Hart, dus - op de meer uitgebreide versie van de plaat te zetten. Andersom zou ik dan eerlijk gezegd logischer vinden.

Evengoed spatten de moedige daden en heldhaftigheid weer van de nieuwe plaat af. Vuur Van Verzet gaat qua sfeer gewoon verder waar de vorige albums ophielden. Het verschil zal hooguit zijn dat een en nader in muzikaal opzicht wat breder is opgezet; de tendens naar meer epiek en diepgang lijkt zich al met al te hebben voortgezet. Zo is het Oneindige Woud een volledig instrumentaal nummer, en wordt Yngwaz Zonen enkel begeleid door een trom; verder is het juist volledig a capella. Twee schijnbare uitersten die de veelzijdigheid van Heidevolk onderstrepen.

Zolang de heren er voor blijven zorgen om niet in herhaling te vallen en zich te blijven ontwikkelen kan de band wat mij betreft nog wel een poosje mee. Heidevolk is gelukkig al lang niet meer die gimmick die het misschien ooit was.

Lars "Nachtbraecker" Vogel - Zang

Jacco "Bühnebeest" de Wijs - Zang

Koen "Vuurdichter" Romeijn - Gitaar

Kevin Storm - Gitaar

Rowan "Roodbaert" Middelwijk - Bas

Joost "den Vellenknotscher" Westdijk - Drums